Nauka

Vakcina “AstraZeneca” promijenila ime! Kako se sad zove?

Vakcina protiv korona virusa koju je proizvela farmaceutska kompanija “AstraZeneka” sada se zove “Vakszevria”, objavila je danas švedska medicinska agencija na osnovu podataka dobijenih od Evropske agencije za lijekove (EMA)

AstraZeneca - vijesti

Sama vakcina ostaje nepromijenjena, ali švedska agencija novo ime smatra važnim, jer ga prate i druge stvari, poput nove etikete i pakovanja, prenosi list “Brisel tajms”.

EMA je promjenu imena u “Vakszevria” odobrila 25. marta, na osnovu zahtjeva kompanije.

Vakcina koju je proizvela britansko-švedska farmaceutska kompanija bila je tema diskusije više puta otkako je krajem januara dobila “zeleno svjetlo” od EMA.

Odmah nakon odobrenja, različite zemlje u Evropi, uključujući Belgiju, odlučile su da je ne koriste za starije osobe, dok su čekale dodatne podatke.

Kasnije, početkom marta, nekoliko evropskih zemalja privremeno je suspendovalo upotrebu vakcine AstraZeneka zbog nekih slučajeva pojave krvnih ugrušaka i malog broja trombocita.

EMA je 18. marta ponovo potvrdila da je vakcina bezbjedna i efikasna, i da su benefiti veći od mogućih rizika, ali i dalje istražuje taj slučaj.

Pored toga, kompanija je takođe bila predmet rasprave jer je više puta smanjila obećane isporuke EU, što je rezultiralo eskalacijom tenzija između EU i Velike Britanije, piše “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh