Nauka

Otkriven novi soj koronavirusa: Pojavio se u Aziji, a ovo su simptomi

Muškarac koji je stigao u Japan sa Filipina u februaru je zaražen novim sojem virusa, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Japana navodeći da je to prvi slučaj te vrste, prenijela je agencija Kjodo.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Dosad nepoznati tip koronavirusa se razlikuje od sojeva koji su otkriveni u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi i Brazilu, ali se veruje da predstavlja podjednaku prijetnju kao i tri visokozarazna soja, dodaje se u tekstu japanske novinske agencije.

Prema navodima ministarstva zdravlja, muškarac ima više od 60 godina i došao je preko aerodroma Narita u blizini Tokija 25. februara, a bio je asimptomatski slučaj.

On je bio pozitivan na testu kada je prolazio karantin na aerodromu. Nacionalni institut za infektivne bolesti je pozvao za jaču graničnu kontrolu u sklopu napora da se zaustavi širenje korona virusa, prenosi “Dnevno“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh