Nauka

Upozorenje iz Amerike ‘ledi krv u žilama’: Prijeti novi soj korone otporan na vakcine

Kad postoji stagnacija broja oboljelih, to gotovo uvijek znači da se rizikuje još jedan skok u zaražavanju.

Anthony Fauci - Zena.blic.rs

Pad broja novih slučajeva zaraze korona virusom dovodi Sjedinjene Američke Države u opasnost od još jednog naglog skoka broja oboljelih, vjerovatno sa smrtonosnim mutacijama virusa, izjavio je direktor Nacionalnog instituta za alergije i infekcije Anthony Fauci.

Trenutno smo na oko 60.000 do 70.000 slučajeva dnevno. Kad imamo stagnaciju broja oboljelih, to gotovo uvijek znači da rizikujemo još jedan skok – rekao je Fauči na brifingu radne grupe za kovid-19 u Bijeloj kući.

Fauči je dodao da je poslije prethodna tri vrhunca pandemije došla stagnacija broja zaraženih po “neprihvatljivo višim stopama” – 20.000 u proljeće, 40.000 u ljeto i 60.000 do 70.000 danas – što je trend koji pokazuje da je preuranjeno ublažavanje ograničenja.

Najnovije stanje “favorizuje mutacije i evolucije varijanti”, jer virus prolazi kroz “selekcioni proces”, kako bi se zaštitio od antitijela proizvedenih vakcinama i ranijim infekcijama, rekao je on.

Pad broja novih slučajeva sa oko 250.000 početkom januara na sadašnji nivo naveo je više od polovine američkih država da ublaže, a u nekim slučajevima i potpuno okončaju postojeća ograničenja.

Pokazalo se da su vakcine manje efikasne protiv varijanti iz Brazila i Južne Afrike, upozorio je Fauči, prenose “Novosti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh