Nauka

Vitamin D treba uzimati i ljeti? Doktorica specijalista za hormone daje tačne doze ovog suplement

Endokrinolog prof. dr Marina Nikolić Đurović ističe da je suplementacija vitamina D3 izuzetno važna, naročito sada tokom pandemije korona virusa!

dr Marina Nikolić Đurović - TV Prva

Koliko imate vitamina D u krvi? Kad ste posljednji put provjeravali laboratorijski ovu vrednost? Da li znate da li su vam potrebni suplement?

Endokrinolog prof. dr Marina Nikolić Đurović rekla je na Prvoj da je suplementacija vitamina D3 izuzetno važna, naročito sada tokom pandemije korona virusa, i objasnila koje su količine i vrijednosti poželjne, ali i koje mogu biti toksične!

Nedostatak vitamina D3 može se manifestovati kao slabost, malaksalost i bol u mišićima. Da li dovoljno kontrolišemo nivo tog vitamina i koje su normalne vrijednosti?

To ne radimo uopšte, nismo ni radili dok nije došlo do pojave pandemije kada je shvaćena važnost primjene vitamina D3. Pandemija je pokazala da u svetu postoji i epidemija deficita, pacijenti su brojni, 30 do 50 posto stanovništva na globalnom nivou ima deficit.

Studije i to brojne su pokazale da je važan za respiratorni trakt i spriječavanje infekcija tog sistema, pokazano je da je i infekcija koronom rijeđa kod osoba koje imaju normalan nivo.

To je, ako odete u laboratoriju, od 75 do 150 nanomola po litru, ili 30 do 60 nanograma po mililitru“, rekla je ona.

Na koliko bi trebalo “podići” taj broj, koja doza suplementa je idealna?

  • Pacijenti koji imaju i hronične bolesti, šećernu bolest, visok pritisak, opstruktivne bolesti pluća treba da imaju više 100 nanomola na litar.
  • Za takve pacijente predlaže se minimum 2.000 IJ (internacionalnih jedinica) dnevno.
  • Provjerite sastav suplementa koji kupite. Ako u kapi ima 400 IJ, uzimajte pet kapi dnevno.

Koja je maksimalna preporučena, a koja doza može biti štetna? I može čak imati i toksični efekat.

Sigurno je maksimalna doza koju možete bezbjedno da uzmete 4.000 IJ dnevno. Toksična doza je preko 250 nanomola na litar. Pacijenti moraju u vrijeme akutnih infekcija da povećaju nivo, ako su do tada uzimali 2.000 da bi ga održali u normali, onda bi trebalo povećati dozu. Pacijenti koji imaju korona virus, isto tako.

Studije su pokazale da osobe koje su dobijale D vitamin imaju lakši oblik bolesti, manji procenat njih dobije koronu i manji broj njih završi sa letalnim ishodom. Važno je imati normalan nivo vitamina D3 zbog toga“, rekla je ona.

Mnogo se priča o tome da ćemo sami stvarati vitamin D kada krenu sunčani dani, ali doktrica je to opovrgla.

Sunčanje nije dovoljno da bi se sintetisala dovoljna količina, apsolutno nije dovoljno 15 minuta prepodne i još 15 popodne. U ljetnjim mjesecima se isto uzima suplement, u nešto manjoj dozi, ako pacijent ima normalnu vrijednost. Ko ide na more i stavlja kremu sa zaštitnim faktorom većim od 15, biće mu onemogućena sinteza vitamina iz kože. Osamdeset posto ukupne koncentracije je iz kože“, rekla je ona, piše “Mondo“.

 


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh