Nauka

Najnovije otkriće: Maske nas od korone štite preko 95 posto!

Predsjednik Bajden je pozvao Amerikance da nose maske tokom prvih 100 dana njegovog mandata.

Koronavirus - RAS Srbija

Nošenje (bilo koje) maske smanjuje rizik infekcije koronavirusom, ali nošenje uže hirurške maske, ili pamučne maske preko regularne hirurške, znatno povećava stepen zaštite za nosioca i okruženja, saopštio je američki CDC (Centar za kontrolu i prevenciju zaraze).

Novo istraživanje ove agencije pokazuje da se prenos virusa smanjuje i do 96.5 posto ako i zaraženi pojedinac i osoba u okruženju nose ili hiruršku masku koja ide potpuno uz lice ili pamučnu masku preko obične hirurške, prenosi “Espreso“.

Rošel Valenski, direktorka CDC-a, najavila je ove nalaze danas tokom brifinga Bijele kuće o koronavirusu, zajedno sa molbom za Amerikance da nose dvoslojne maske koje pristaju uz lice.

Predsjednik Bajden je pozvao Amerikance da nose maske tokom prvih 100 dana njegovog mandata, piše “New York Times”.

“Sa slučajevima hospitalizacije i smrti i dalje veoma visokim, sada nije vrijeme za popuštanje zahtjeva za nošenje maski”, rekla je Valenski, dodajući “zaključak je jasan – maske rade i to kada su prilagođene i kada se nose ispravno”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh