Nauka

Eksperti WHO kažu da imaju dokaze o porijeklu pandemije: A na pitanje da li je virus napravljen u Vuhanu, daju ovakav odgovor

Tim stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije dobio je neograničen pristup informacijama u istraživanju porijekla pandemije korona virusa u Vuhanu i pronašao je dokaze o porijeklu novog soja korone.

Eksperti WHO - Zena.blic.rs

Ekipa koja pokušava da sazna šta je izazvalo novi soj korone saopštit će tokom naredne nedjelje rezultate istraživanja, piše “Miror”.

Britanski zoolog Petar Daszak rekao je za “CNN” da je njegov tim naučnika predao spisak mjesta koje treba posjetiti i ljudi sa kojima treba razgovarati, a da se kineske vlasti nisu protivile tome, prenosi “Žena“.

Dodao je da su pronađeni dokazi o porijeklu virusa i da se oni “sastavljaju”. Analiziraju se dokazi o životinjama, o tome šta se prodavalo na pijaci, tumači se porijeklo robe i vrste životinja.

“Ovo je dobar saradnički naučni pristup razumijevanju porijekla virusa”, izjavio je dok je na pitanje da li je virus napravljen u laboratoriji Instituta za virusologiju u Vuhanu odgovorio: “Za to uopšte nema dokaza, ali to je nešto o čemu smo razgovarali sa ljudima u laboratoriji u Vuhanu”.

Napomenuo je da su dobili informativne i iskrene odgovore i da za teorije zavjere o nastanku virusa u laboratoriji koja je dobro dizajnirana i dobro vođena, nema osnova.

Naučnici SZO trude se da otvoreno razmišljaju, prenosi “Miror”. Područja koja istražuju su i prvi slučajevi zaraze, veze sa životinjama i teorija da je virus donijet u Kinu na ambalaži uvozne smrznute hrane. Istaknuto je da imaju pristup svim sajtovima.

Dejvid Nabaro iz SZO poručio je da se radi o pravom detektivskom poslu koji će potrajati. Zanimljivo je da je on rekao da se ne može isključiti teorija da je virus “pobjegao” iz laboratorije u Vuhanu, u smislu da su “sve opcije otvorene i da će se sve istražiti”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh