Nauka

Ko se farba dok ima koronu može da umre? Doktorica Ivana saopštila užasavajuće vijesti, čitajte sastav boja!

Dr Vučeljić napominje da je veća vjerovatnoća da će doći do neželjenih simptoma kod inficiranog koji se farba bojama sa amonijakom.

Farbanje kose - Kolektiv.me

Ako odlučite da ofarbate izrastak ili čak cijelu kosu, a zaraženi ste koronavirusom, vaše stanje se može znatno pogoršati. Naime, stručnjaci upozoravaju da inficirana osoba ne bi smjela koristiti boje za kosu, jer štetni sastojci farbe dugo ostaju u krvotoku, te može doći do fatalnog ishoda.

Specijalista dermatovenerolog dr Ivana Vučeljić za Objektiv objašnjava da inficirane osobe imaju oslabljen imunitet, a to može izazvati alergijske reakcije.

Posebno treba da obrate pažnju oni koji nemaju jače simptome, neka ih to ne zavarava! Reakcije organizma na farbu mogu biti različitog stepena. Sve zavisi od toga kako se ko oseća u datom trenutku i koristi li određenu terapiju”, objašnjava dr Vučeljić.

AMONIJAK JE KOBAN

Dr Vučeljić napominje da je veća vjerovatnoća da će doći do neželjenih simptoma kod inficiranog koji se farba bojama sa amonijakom, zbog čega bi bilo neophodno pročitati sastav boje za kosu.

Nikad se ne zna kako će ko odreagovati na farbu za kosu. Zato je sigurnije koristiti ona sredstva za bojenje dlake koja ne sadrže amonijak i azo-boje, koje isto mogu napraviti veliku štetu, kako kosi, tako i cijelom organizmu”, kaže dr Vučeljić.

OD PEČATA NA GLAVI DO OTEŽANOG DISANJA

Dr Vučeljić ističe da su nuspojave poslije farbanja kod zaraženih osoba veoma česte, budući da se farba nanosi direktno na kožu glave.

Javlja se crvenilo, kao i veliki pečati, a može doći do padanja kapaka, težih alergijskih reakcija, otežanog disanja i gušenja. Ako se reakcija i nakon primjene antihistaminika razvija, može doći do otoka kapaka, lica i otežanog disanja, što zahtjeva hitnu hospitalizaciju. Nije isključen ni fatalan ishod”, naglašava sagovornica.

Prema njenim riječima, zaražene osobe ne bi trebalo da farbaju kosu u toku borbe s kovidom-19, ali ni tri mjeseca od preležanog virusa, kako bi se organizam u potpunosti oporavio i prilagodio novim uslovima. Takođe, preporučuje se manje izlaganje sintetičkim bojama i primena sredstava na bazi bilja, kako bi se zaštitila površina glave.

HIDROGEN MANJE ŠTETAN

Sagovornica ističe da i hidrogen u kombinaciji s bojom za kosu može izazvati lokalne reakcije u vidu crvenila, peckanja, svraba, ali da ne predstavlja toliku opasnost kao amonijak.

Postoje različite vrste hidrogena. On svakako oštećuje dlaku, i najviše se koristi troprocentni, ali treba biti obazriv s njegovom upotrebom. Možda je kosu najbolje farbati kanom, ona je bezbjednija za upotrebu jer ne sadrži azo-boju niti hidrogen. Može izazvati blagu iritaciju ili pečate na tjemenu glave”, objašnjava dr Vučeljić.

PACIJENTKINJA ZAVRŠILA NA INTENZIVNOJ

U Hrvatskoj je nedavno 38-godišnja žena inficirana koronom završila na intenzivnoj njezi nakon što je ofarbala kosu. Doktori kažu da je sredstvo za farbanje izazvalo gušenje, jer oslabljeni organizam nije uspio da se izbori s prevelikom količinom amonijaka, pošto je boju na glavi držala duže nego što je trebalo, prenosi “Objektiv“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh