Nauka

Poslije korone može doći do fatalnih krvarenja u mozgu: Doktorica Marijana objasnila šta je “produženi kovid”

U postkovidu često može da skače krvni pritisak, a to može biti uzrok fatalnih krvarenja u mozgu.

Marijana Vukicević - RTS

Nakon preležanog kovida, prema nekim istraživanjima, čak 10 posto pacijenata dugo poslije ozdravljenja ima mnogobrojne zdravstvene probleme. Tu su umor, glavobolje, zadihanost, zamaranje, bolovi u mišićima, poremećaji spavanja… Javljaju se i povišen pritisak ali i šećer, holesterol, ubrzan rad srca, poremećaj koagulacije. Ljekari poručuju da je bitno da pacijenti redovno uzimaju terapiju.

Direktorka bolnice “Sveti Sava” dr Marijana Vukićević kaže da se u ovoj bolnici od početka pandemije radila sa oboljelima od kovida koji su imali moždani udar. Međutim, dodaje da se osim tog “ranog kovida” pojavljuju i pacijenti koji dolaze poslije kovida, a to su najčešće osobe sklone trombozi.

Dodaje da broj takvih pacijenata nije veliki, ali da je moždani udar strašan za svakoga kome se dogodi. Ona objašnjava da se mnogim pacijentima tokom i poslije lečenja od kovida daje terapija antikoagulantima. Najbitnije je da o tome odlučuju medicinski radnici, a pacijenti u otpusnim listama dobijaju preporuke koliko dugo će uzimati tu terapiju.

Kada je riječ o moždanom udaru, poručila je da je i kod oboljelih od kovida i kod onih koji nisu oboljeli najbitnije da umiju da prepoznaju moždani udar.

S druge strane, ističe da je važno redovno uzimanje terapije. Kako dodaje, neliječen krvni pritisak, šećerna bolest, srčana aritmija i preskakanje lijekova mogu dovesti do zapušenja krvnog suda.

U postkovidu često može da skače krvni pritisak, a to može biti uzrok fatalnih krvarenja u mozgu, piše “RTS“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh