Nauka

Sljedeća pandemija može biti deset puta gora: Bill Gates upozorava i nudi rješenje

Sljedeća pandemija sa kojom će se svijet suočiti mogla bi da bude deset puta gora nego ova koja se trenutno događa, upozorio je osnivač „Majkrosofta“ Bil Gejts.

Bill Gates - Getty Images/Michael Cohen

Nismo spremni za sljedeću pandemiju. Nadam se da će za dve godine situacija biti drugačije. Vakcine, testovi, lijekovi, epidemiologija, nadzor, ima mnogo toga da se uradi“, rekao je Gejts u intervjuu za njemački „Zidojče cajtung“.

Kako je precizirao, da smo bili bolje pripremljeni za trenutnu pandemiju, da smo imali bolje dijagnostičke kapacitete i samim tim da smo mogli lakše da otkrivamo zaražene, broj preminulih bi bio manji, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama.

Virus korona je postao sastavni dio naših života, kao i drugi događaji poput zemljotresa, tornada i promena klime. Izazov za vlade je da zaštite građane od takvih događaja“, naveo je Gejts.

Gejts se na buduću pandemiju osvrnuo i u godišnjem pismu svoje fondacije. U njemu je naveo da se „pripremljenost za sljedeću pandemiju mora shvatiti ozbiljno kao da je u pitanju prijetnja ratom“.

On je kao ključ za borbu protiv sljedeće pandemije naveo „globalni sistem uzbunjivanja, masovno testiranje, 3.000 stručnjaka, „vatrogasaca“, koji će prvi reagovati u žarištima i desetine milijardi potrošenih dolara godišnje“.

Moramo da potrošimo milijarde kako bismo uštedjili bilione“, navodi Gejts, aludirajući na ekonomiju teško pogođenu koronom.

Kako je dodao, svijet nije bio spreman za pandemiju koja nas je pogodila u 2020, ali se nada da će biti spreman za sljedeću.

Osnivač „Majkrosofta“ navodi da bi trebalo napraviti „mega-dijagnostičke platforme“, spremne da testiraju petinu svjetskog stanovništva za nedjelju dana.

Izrazio je nadu i u razvoj novih terapija, kao što je ona monoklonalnim antitijelima.

Takođe, nada se da bi razvoj RNK vakcina mogao da otvori put za razvoj novih cijepiva, kao što su ona protiv side, malarije ili tuberkuloze.

Jedna od njegovih ideja je i organizovanje redovnih „igara mikroorganizama“ na svjetskom nivou. Na njima bi naučnici simulirali moguće pojave bolesti i kako se protiv njih boriti, „kao što se vojska priprema preko ratnih igara“, navodi Gejts.

Gejts je objasnio da je njegova fondacija uložila 1,75 milijardi dolara u borbi protiv kovida-19.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh