Nauka

Pfizer/BioNTech vakcina efikasna i protiv mutiranog oblika koronavirusa

Američke i njemačke kompanije Pfizer i BioNTech su saopćile da je vakcina koju su razvile protiv koronavirusa efikasna i protiv mutiranog oblika koronavirusa.

Pfizer - Reuters

U zajedničkom saopćenju se navodi da se vakcina pokazala efikasnom protiv mutiranih oblika koronavirusa koji su otkriveni u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Istraživanja koja su sprovedena od strane Pfizera i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Teksasu, pokazala da su male mogućnosti da bi “male razlike“, koje se pojavljuju kod mutiranog oblika virusa u odnosu na prvobitni oblik koronavirusa, mogle umanjiti efikasnost vakcine, navode kompanije Pfizer i BioNTech.

Kompanije su dodale da će u slučaju otkrivanja neefikasnosti protiv mutiranih oblika poraditi na daljem razvijanju vakcine, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh