Nauka

Nekim ljudima vakcina neće pomoći – Doktor Janković otkrio: Oni koji su preležali koronu treba strogo da poštuju jedno pravilo

Vakcinu protiv koronavirusa treba da prime i oni koji su već preležali ovu opasnu zarazu, savjetuje epidemiolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.

Koronavirus - Mreza-mira.net

Prirodna antitijela, nastala nakon preležane bolesti, mogu da nestanu već nekoliko mjeseci nakon izliječenja, dok cjepivo štiti mnogo duže. Janković kaže da će vakcina obezbjediti imunitet koji će nas štititi bar dvije godine.

– I oni koji su već preležali koronu treba da se vakcinišu jer postoji mogućnost da se ponovo zaraze. Poželjno je da prođu bar dva do tri mjeseca od ozdravljenja da bi vakcina bila djelotvorna. U suprotnom postoji mogućnost da bi vakcina od strane imunog sistema bila tretirana kao dio infekcije. Ta vakcina onda neće pomoći, ali ni odmoći – objasnio je on i dodao:

– Oni koji žele da prime vakcinu ne moraju da rade PCR test, ali ako su zaraženi virusom, vakcina im neće pomoći i neće na vrijeme podići imunski odgovor. Osoba će se razboljeti od korone jer nije dovoljno zaštićena. Vakcina se prima u dvije doze, a razmak između njih mora biti minimum tri sedmice, jer je važno da organizam dva puta primi informaciju o tom antigenu. Ne znamo pouzdano koliko će trajati zaštita. Prema prvim analizama, bićemo zaštićeni više mjeseci, ako ne i godina. Minimum je šest mjeseci. Očekujem da će zaštita od virusa trajati i mnogo duže od toga, najmanje dvije godine.

Naš priznati epidemiolog Radmilo Petrović objasnio je da ne postoji razlika između antitijela nastalih prirodnim putem i onih koje dobijemo imunizacijom.

– Vakcina pruža zaštitu identičnu onoj koju imamo nakon što se izborimo sa kovidom-19. Antitijela se kod nekih osoba javljaju u većoj mjeri, a kod drugih u manjoj. Objašnjenje za to je prosto – svi su ljudi različiti, pa je i svaki organizam drugačiji.

Ipak, koliko ćemo dugo biti zaštićeni, ima veze i sa tim koliko smo ozbiljnu kličku sliku imali. Oni koji preleže teže forme bolesti uglavnom imaju i više antitijela, zato što su duže bili pod uticajem virusa – napominje naš sagovornik i dodaje:

– Svakako da svi treba da se vakcinišemo, pa i oni koji su već preležali koronu. Najbolje bi bilo da prije pelcovanja uradimo test na antitijela, pa ako ih nemamo, pravo je vrijeme za imunizaciju. Čak i ako su antitijela i dalje prisutna u organizmu, ništa neće škoditi i da primimo vakcinu, smatra Petrović, piše “Informer“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh