Nauka

Nije samo gubitak čula mirisa i ukusa: Otkriven novi simptom korone

Stručnjak koji je prvi otkrio gubitak čula mirisa i ukusa kao simptom zaraze koronom upozorava na novi znak infekcije.

Koronavirus - Srbijadanas.com

Profesor Tim Spektor, epidemiolog na Kraljevskom koledžu u Londonu, koji je na čelu studije Covid Symptom Study App, objavio je na Tviteru fotografiju osobe inficirane korona virusom koja ima promjene na jeziku.

Svaka peta osoba sa kovidom 19 i dalje ima rijeđe simptome koji se ne nalaze na zvaničnoj listi Public Health England, poput osipa na koži. Primijećuje se sve veći broj “kovid jezika” i čudnih čireva u ustima. Ako imate neki simptom, glavobolju ili umor, ostanite kod kuće – napisao je profesor Spektor na Tviteru.

Doktor Gabriel Skali potvrdio je da su promjene u ustima već neko vrijeme poznate kao dio infekcije korona virusom.

To je toliko problematičan virus za liječenje, jer ga prate različiti simptomi i promjene u organizmu – kaže dr Skali. – Medicinsko ime za akutni otok jezika koji se javlja kao deo sindroma je glositis, odnosno zapaljenje i zadebljanje jezika. Može uključivati promjenu boje, pa je glositis poznat i kao “jagodičasti jezik”.

Prema riječima dr Skalija, ovaj simptom može da se javi kod pacijenata sa oslabljenim imunitetom, uključujući i herpes. Promjene na jeziku, uključujući bol, promjenu boje, oticanje ili neobičnu teksturu, ponekad su rezultat osnovne bolesti, ali mogu biti i rezultat loše higijene usta, pušenja ili nezdrave dijete.

Jezik prekriven bijelim naslagama često je uzrokovan pojavom bakterija i mrtvih ćelija, ali može da ukaže i na kandidu u ustima.

Čir u ustima je vrlo čest i može da bude uzrokovan konzumiranjem vruće hrane, pića ili nekih lijekova; nerijetko, ova promjena se javlja usljied stresa, hormonalnih promjena ili nedostatka vitamina.

Prema do sada raspoloživim podacima, osip i promjene na jeziku i ustima mogu se pojaviti prije, tokom ili nakon prisustva drugih simptoma infekcije korona virusom, a ponekad i mnogo sedmica kasnije, prenosi “Telegraf“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh