Nauka

Zlatan Ibradžić među prvima se cijepio protiv Covida-19, otkrio kako se osjeća

Američka Uprava za hranu i lijekove neviđenom je brzinom odobrila u petak hitnu upotrebu cjepiva protiv koronavirusa, koje je Pfizer razvio s njemačkim partnerom BioNTechom i koje je pokazalo 95-postotnu učinkovitost u prevenciji Covid-19.

Koronavirus - Mreza-mira.net

Dok svijet s nestrpljenjem čeka početak cijepljenja kako bi se pandemija stavila pod kontrolu, očekivano, farmaceutske kompanije koje će prodavati cjepivo zarađivat će enormne svote novca.

Analitičari s Wall Streeta procjenjuju da će Pfizer i Moderna generirati 32 milijarde dolara prihoda od cjepiva protiv COVID-19, i to samo u idućoj godini.

Kako je objavio “CNN”, u to nije uračunata vrijednost nematerijalne imovine tih dviju kompanija, odnosno reputacije, koja će narasti zato što su te kompanije pomogle okončati najgoru pandemiju koja je pogodila svijet u zadnjem stoljeću.

Njihovo cjepivo odobreno je u Velikoj Britaniji i u SAD-u, a cijepljenje je u Velikoj Britaniji već počelo i to po principu da se najprije cijepe stariji od 80 godina i medicinsko osoblje – na dobrovoljnoj bazi.

Među zaposlenicima Nottinghamskih Sveučilišnih bolnica je i Zlatan Ibradžić, koji je već cijepljen.

Odmah sam uvidio važnost toga i nisam htio odgađati “, rekao je Ibradžić za “Večernji“.

Odmah po cijepljenju rekli su mi da mogu eventualno očekivati blagu temperaturu prvih nekoliko dana. To je normalno, jer imunosni sustav djeluje na strani antigena i počinje željena reakcija. Prije samog cijepljenja tri puta tri različita liječnika pitaju za alergije, tako da se višestruko provjerava.

U slučaju dvije anafilaktične reakcije koje su se dogodile u Ujedinjenom Kraljevstvu, potvrđeno je da je riječ o osobama sklonima anafilaktičnim reakcijama (odnosno burnom djelovanju imunosnog sustava na strani antigen) i te osobe su već prije sa sobom nosile ampule adrenalina za tretiranje istih, u slučaju da se dogode. Ja nisam imao ni temperaturu, ni bol. Možda najbolje govori činjenica da sam dan poslije uredno odradio smjenu od 10 sati na odjelu, a u petak sam operirao osam sati u kirurškoj sali“, dodao je Ibradžić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh