Nauka

Laboratorijski testovi Colgate pokazuju da pasta za zube i sredstvo za ispiranje usta deaktiviraju 99,9% virusa koji uzrokuje COVID-19

U toku je program kliničkih istraživanja za potvrđivanje potencijala oralnih zdravstvenih proizvoda za usporavanje širenja virusa.

Colgate - Logos-world.net

Laboratorijska ispitivanja pokazuju da paste za zube koje sadrže cink ili formule za ispiranje usta i sredstva za ispiranje usta s cetilpiridinijevim kloridom (CPC) neutraliziraju virus koji uzrokuje COVID-19 za 99,9 posto. Studije su dio Colgateovog istraživačkog programa koji uključuje kliničke studije među zaraženim ljudima radi procjene efikasnosti proizvoda za oralnu njegu u smanjenju količine virusa u ustima, što potencijalno usporava prenos virusa COVID-19.”

U laboratorijskim ispitivanjima – prva koja je uključivala zubnu pastu – Colgate Total i Meridol pasta za zube neutralizirali su 99,9% virusa nakon dvije minute kontakta. Vode za ispiranje usta Colgate Plax, Colgate Total i Colgate Zero bile su slično efikasne nakon 30 sekundi. Studije, završene u oktobru, provedene su u partnerstvu sa Institutom za istraživanje javnog zdravlja Univerziteta Rutgers i Regionalnim laboratorijama za biološku sigurnost.

Rezultati sugeriraju da neke paste za zube i sredstva za ispiranje usta mogu pomoći pri smanjenju širenja SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19, privremenim smanjenjem količine virusa u ustima. Virus se širi respiratornim kapljicama ili malim česticama koje nastaju kada zaražena osoba kašlje, kiše, pjeva, razgovara ili diše, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

„Iako četkanje i ispiranje nisu tretman ili način da se osoba u potpunosti zaštiti od infekcije, oni mogu pomoći u smanjenju prenosa i usporiti širenje virusa, nadopunjujući korist koju imamo od nošenja maski, socijalnog udaljavanja i čestog pranja ruku, ”Rekla je dr. Maria Ryan, Colgateova glavna klinička služba. “U ranim smo fazama naših kliničkih ispitivanja, ali naši preliminarni laboratorijski i klinički rezultati vrlo obećavaju.”

Dr. David Alland, šef infektivnih bolesti i direktor Centra za odgovor na COVID-19 i pripravnost za pandemiju, koji je vodio Rutgersovu studiju zajedno sa kolegama Dr. Pradeep Kumar i Riccardo Russo, je rekao: „Iako još uvijek ne znamo kakav je doprinos virusa SARS CoV2 porijeklom iz usta prenošenju COVID-19, pljuvačka sigurno može sadržavati količine virusa koje su uporedive s količinom virusa u nosu i grlu. To sugerira da bi smanjenje virusa u ustima moglo pomoći u sprečavanju prenosa tijekom vremena kada su proizvodi za oralnu njegu aktivni.”

Paralelno s laboratorijskom studijom, na Institutu Albert Einstein u Sao Paulu u Brazilu sprovedena je klinička studija koju je sponzorisao Colgate, a koja je obuhvatila oko 50 hospitaliziranih ispitanika sa COVID-19 odjeljenja. Ova studija je pokazala sposobnost određenih Colgate vodica za ispiranje usta da privremeno značajno smanjuju količinu virusa u ustima. Istraživači planiraju podijeliti svoja otkrića početkom decembra. Dodatne kliničke istraživačke studije o pastama za zube i vodama za usta koje podržava Colgate u ranoj su fazi na Rutgersu, Einsteinovom institutu i na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Sjeverna Karolina Adams, a u tim je studijama sudjelovalo oko 260 osoba s COVID-19.

“Colgate surađuje s brojnim istraživačima širom svijeta kako bi proveo klinička istraživanja i istražio potencijal proizvoda za oralnu njegu za smanjenje oralnog virusnog opterećenja kao strategiju smanjenja rizika”, rekao je dr. Ryan. “Mislimo da oralna njega mora igrati ulogu u borbi protiv globalne pandemije, zajedno s ostalim preventivnim mjerama.”

Kao prvi svjetski stomatološki stručnjak, Colgate je predan vodstvu u znanosti i osiguravanju da se njegovi proizvodi bave zdravstvenim izazovima i zadovoljavaju potrebe potrošača. Za više informacija o efektima oralne higijene na cjelokupno zdravlje i dodatne uvide o maskama i drugim temama posjetite www.colgate.com.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh