Nauka

Naučnik na najprostiji način objasnio kako maske djeluju protiv korone i video je pogledalo 14 miliona ljudi: Za 60 sekundi objasnio je baš sve

Naučnik Bil Naje nedavno je podijelio na svom Tik Tiku snimak na kom pokazuje kako funkcionišu zaštitne maske, a isti je ubrzo postao viralan – za svega nekoliko dana pregledan je više od 14 miliona puta, a ima skoro 4 miliona lajkova.

Naučnik na najprostiji način objasnio kako maske djeluju protiv korone - Tik Tok

Bil je na slikovit način objasnio zašto maske pomažu u suzbijanu širenja virusa, te je demantovao neke od argumenata onih koji misle da one ne pomažu.

“Postoji i percepcija da virus može da putuje kroz vlakna maske, poput ove crvene kuglice. Dakle, kad kapljica uđe u vlakna maske, ostaje zarobljena. To nije teško razumjeti. Zbog toga imamo pravila o nošenju maske”, priča Naje.

Video možete pogledati NA OVOM LINKU.

On se osvrnuo i na ljude koji vjeruju da je naredba o nošenju maski ograničavanje njihove slobode.

“Pravila i dalje postoje, čak i u slobodnim zemljama. Znate šta su pravila. Plaćate porez za čitav put, ali se vozite samo na jednoj strani. Inače…”, rekao je te pokazao šta se desi kada ljudi ne poštuju to pravilo.

“Zato, molim vas, svi nosite maske. Hvala vam”, zaključio je, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh