Nauka

Ruski naučnici otkrili kada će korona postati običan grip: “Kada očekujemo da se sve vrati u normalu”

Naučnici Krimskog saveznog univerziteta kažu da imaju odgovor na pitanje kada će svijet imati kolektivni imunitet na koronavirus.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Naučnici Krimskog saveznog univerziteta kažu da bi čovječanstvo kolektivni imunitet na novu infekciju virusom korona moglo da razvije do sljedećeg ljeta.

Oni su i podsjetili da se širenje zaraze zaustavlja kada od 50 do 60 posto stanovništva razvije imunitet. Profesor Krimskog univerziteta dr Vladimir Oberemok rekao je da virus SARS-KoV 2002. i 2003. godine nije usmrtio mnogo ljudi, oko 800, ali je srodan s virusom SARS-KoV-2 koji trenutno cirkuliše. Podsjetio je da su tada sprovedena istraživanja pokazala da antitijela u krvi onih koji su preživjeli ostaju najmanje godinu dana, a T-ćelije su bile prisutne do šest godina.

Ako slijedimo ovaj scenario i nadamo se da će SARS-KoV-2 biti sličan virus, imamo dobre šanse da se čovječanstvo konačno oslobodi ovog pandemijskog tereta do 2022. godine, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh