Nauka

Nova studija: Naučnici tvrde da bi korona mogla da bude povezana sa ovim ženskim hormonom, a da su one u najrizičnoj grupi

Žene u postmenopauzi koje imaju niži nivo ženskog hormona estrogena mogle bi da budu pod većim rizikom od razvoja simptoma kovida odnosno dugog kovida, kaže nova studija.

Maske - Screenshot

Naučnici sa Kraljevskog koledža u Londonu zatražili su da se ispita moguća veza između menopauze i kovida-19, nakon što su uvidjeli da nalazi sugerišu da bi žene sa nižim nivoom pomenutog hormona mogle da budu pod većim rizikom, piše “Dejli mejl”.

Studija u kojoj su analizirani podaci više od 500.000 žena u Velikoj Britaniji, između maja i juna, stiže u momentu kada je britansko medicinsko regulatorno tijelo odobrilo prve serije vakcine kompanija Fajzer i Biontek.

U studiji su naučnici ispitivali stopu rizika od korona virusa među ženama u postmenopauzi i perimenopauzi koje su uzimale oralne kontraceptivne pilule i ženama koje su uzimale terapiju zamjene hormona.

Istraživanje koje još nije recenzirano, tvrdi da su žene u postmenopauzi, starosti od 45 do 50 godina, izloženije kovidu od ostalih. One su prijavile sljedeće simtpome: gubitak čula ukusa i mirisa, groznicu, uporan kašalj, kao i potrebu za liječenjem kiseonikom.

Učesnice istraživanja od 18 do 45 godina bile su pod manjim rizikom od oboljevanja i hospitalizacije.

Naučnici pretpostavljaju da bi ženski hormon mogao da ima ulogu zaštite od korone. Sve je zasada na nivou hipoteze.

Dr Kler Stivens koja radi na “Studija kovid simptoma” Kraljevskog koledža u Londonu, rekla je za Gardijan da je dobro pitanje da li određenu ulogu imaju hormoni ili razlike u godinama, sam pol, odnosno imunološki odgovor.

Pored toga, kada se upoređivala grupa mlađih žena koje su uzimale određenu oralnu kontraceptivnu pilulu sa sličnom grupom koja nije uzimala ovo sredstvo, uočeno je da je kovid manje izražen kod prve grupe, što bi moglo da ukaže na to da hormoni iz pilule pružaju određenu zaštitu od korone.

Naučnici koji su uradili pomenutu studiju poručili su da je potrebno još istraživanja, a dr Beti Raman sa Oksforda istakla je da nema dokaza da estrogen štiti od korone, ali da pol ima uticaja na pojavu kovid odnosno da su muškarci izloženiji zarazi, što je poznato još ranije, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh