Nauka

Neće vam se dopasti nova preporuka WHO u vezi sa maskama: U ovim situacijama, treba ih nositi i u kući

Prema novim uputstvima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), maske bi trebalo nositi i u kući tokom posjeta ukoliko niste sigurni da li je prostorija u kojoj boravite dovoljno provjetrena.

Maska - Ilustracija / Krenizdravo.rtl.hr

SZO kaže da bi ljudi, kada primaju goste i kada nisu u mogućnosti da održe fizičku distancu, trebalo da maske nose i u kući, kako domaćini tako i gosti. SZO je ranije preporučivao nošenje maski u prostorijama u kojima je gužva, a sada preporučuju širu upotrebu maski u zdravstvenim ustanovama.

Medicinsko osoblje i radnici koji nisu direktno uključeni u bolničku njegu stavljeni su takođe tako na listu ljudi koji bi u toku cijelog radnog vremena trebalo da nose masku. Pacijenti bi maske morali da nose u situacijama kada su u bliskom kontaktu sa drugima, prenosi “Blic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh