Nauka

Čuveni imunolog Zlatko Trobonjača otkriva šta se dogodi čovjeku ako 10 dana nakon vakcinacije dođe u kontakt sa koronom: “Svi se razlikujemo, ali ima jedna važna stvar”

Pitanje koje trenutno najviše zanima javnost je kako će organizam reagovati u kontaktu sa korona virusom nakon vakcinacije.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Hrvatski portal “Večernji” u razgovoru sa imunologom Zlatkom Trobonjačom pisao je o sudaru vakcine i korona virusa.

Kad čovjeku unesete antigen, unesete ga u određenoj dozi i imuni sistem reaguje. Imunom sistemu za razvoj specifične imunosti, tačno usmjerene na određeni patogen, potrebno je oko sedam dana. Antitijela počinju da se stvaraju oko šestog dana, do devetog dana raste koncentracija imunih mehanizama odgovornih za eliminaciju patogena. Kod neke vakcine nakon tri nedelje, a kod neke četiri, ponovno dajete drugu dozu, isti antigen koji je već prethodno reagovao i tada dobijete još jaču reakciju, snažni imuni odgovor: veliki broj imunih (memorijskih) stanica koje očekuju dolazak pravog antigena ili antigena koji je prisutan na živom patogenu, kako bi ga odmah pri ulasku u organizam eliminisali – objasnio je imunolog prof. Zlatko Trobonjača sa Katedre za fiziologiju, imunologiju i patofiziologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Rijeci.

Kad je reč o vakcini protiv korona virusa SARS-CoV-2 koja se daje u dve doze, dvije nedelje nakon prve doze može se očekivati određeni stepen imuniteta. Ona u toj fazi možda ne bi spriječila nastanak bolesti, ali bi sigurno spriječila nastanak težih oblika bolesti. Nedelju dana nakon druge doze postiže se vrlo snažna imunost koja će potpuno spriječiti infekciju kovid-19.

– Kada bi osoba deset dana nakon prve doze vakcine zanemarila epidemiološke mjere i izložila se kontaktu sa virusom, može se razboljeti, i to punom snagom bolesti. Ne bi se smjelo izlagati prije druge doze, a tek 7-8 dana nakon druge doze vakcine osoba imaće dovoljno razvijenu imunost. Svi se mi razlikujemo, pa manji dio možda neće biti potpuno zaštićen. Ali ako se i razbole, sigurno je da će oboljeti lakše i bolovati kraće – objašnjava hrvatski imunolog, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh