Nauka

Dr Stevanović: “Samo ova dva znaka su pouzdan pokazatelj da imate koronu”

Direktor Infektivne klinike KCS dr Goran Stevanović je rekao i da jedna trećina pozitivnih na koronu zahtijeva bolničko liječenje, te da je onda jasno kakvo je to opterećenje.

dr Goran Stevanović - Screenshot

Ukazao je da su sve kategorije su ugrožene, ali da je poseban problem sa mladima, koji ponekad ne žele da prihvate da i oni mogu da budu bolesni.

Ovo je situacija u kojoj niko ne može da nas zaštiti, osim nas samih, primjenom mjera zaštite – da smanjimo kontakte, uz pranje ruku, nošenje maske, držanje distance. Sve to znači manja vjerovatnoća da se razbolimo i da dođemo u bolnicu“, rekao je Stevanović.

Stevanović je rekao i da roditelji djecu, ni ako imaju prehladu, ne bi trebalo da ostavljaju babama i dedama na čuvanje.

Na pitanje šta raditi sa djecom, Stevanović je ukazao da se radi o bolesti koja ima slične simptome kao kod svih infekcija.

Sem gubitka čula mirisa i ukusa nema pouzdanih pokazatelja za oboljenje, dodao je on.

Najpouzdaniji pokazatelj jeste postojanje kontakta i rizični događaj. Činjenica je da djeca imaju najlakšu kliničku sliku. To znači da i ako imaju prehladu ne treba ih ostaviti babama i dedama na čuvanje iako nemaju simptologiju“, poručio je Stevanović, prenosi “Novi“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh