Nauka

Jedna sitnica može da smanji rizik od infekcije za čak 70 posto: Koju grešku treba izbjegavati

Ministarstvo zdravlja Velike Britanije savjetovalo je građane da tokom zime drže otvorene prozore kako bi se smanjio rizik od zaraze korona virusom.

Koronavirus - Novi.ba

Ministarstvo zdravlja objavilo je video koji ilustruje kako putuje korona virus vazduhom u zatvorenom prostoru koji nema ventilaciju. Svjež vazduh u otvorenim prostorijama smanjuje rizik od zaraze za 70%, tvrde iz Ministarstva zdravlja Velike Britanije, prenosi “Metro”.

Stručnjaci savjetuju da građani drže otvoren prozor od 10 do 15 minuta nekoliko puta u toku dana, ali da istovremno prozore drže “na kip” kako bi stalno cirkulisao čist vazduh.

Kako je do sada dokazano korona virus se najčešće i najviše prenosi u zatvorenim prostorijama. Kako se navodi korona se ponaša kao dim, zato je neophodno provjetravati prostorije.

“Kada zatvoren prostor nema svjež vazduh, a okupljaju se ljudi, stvara se pogodan teren za prenošenje virusa. Tad je transmisija najpogodnija za njega. Svjež vazduh mora da dođe spolja”, rekla je profesorica Ketrin Noakes sa Lids Univerziteta, piše”Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh