Nauka

Istraživači sa švedskog instituta tvrde da ovaj lijek znatno smanjuje smrtnost od koronavirusa kod teških oblika bolesti

Nalazi su objavljeni u naučnom časopisu “Science Advanced”.

Koronavirus - RTV

Lijek za reumatoidni artritis baricitinib može da blokira ulazak virusa i smanji smrtnost kod pacijenata sa umerenim do teškim oblikom Kovida-19, tvrdi međunarodni naučni tim pod pokroviteljstvom Karolinska Instituta u Švedskoj. Nalazi su objavljeni u naučnom časopisu “Science Advanced”.

Zadovoljstvo nam je da možemo da izvjestimo o smanjenju smrtnosti za 71 posto u grupi koja je uz standardnu negu dobijala i baricitinib“, ističe Voker Lauške, dopisni autor i vanredni profesor personalizovane medicine i razvoja lijekova na Odjeljenju za fiziologiju i farmakologiju na Karolinska Institutu.

Ovi rezultati su posebno ohrabrujući jer je studija obuhvatila veliku grupu starihih pacijenata, koji su često isključeni u drugim istraživanjima“, dodao je.

U studiji je obuhvaćeno 83 pacijenata koji su hospitalozovani sa pneumonijom izazvanom korona virusom u Italiji i Španiji, a pored uobičajenog liječenja, njihova terapija je podrazumjevala i upotrebu baricitiniba. Od ovih pacijenata 17 posto je imalo nepovoljan ishod – smrt ili stavljanje na respirator, u poređenju sa 35 procenata u kontrolnoj grupi od 83 pacijenta koji su dobijali samo standardnu njegu. Prosječna starost pacijenata bila je 81 godina.

Istraživači dodaju da lijek dobro utiče na smanjenje upala od prvog dana liječenja, kao i da neželjeni efekti nisu evidentirani ni kod jednog učesnika u istraživanju. Ipak, primijećene su neke nuspojave poput bakterijske infekcije i gastrointestinalnih i kardiovaskularnih komplikacija, ali su primijećene i u kontrolnoj grupi, pa je nejasno šta se može pripisati baricitinibu.

Naši rezultati pokazuju dvostruko anti-citokinsko i antivirusno djelovanje baricitiniba i podržavaju dalju procjenu u kontrolnim ispitivanjima“, poručio je Ali Mirazimi, koautor studije i vanredni profesor na Odjeljenju za laboratorijsku medicinu Karolinska Instituta, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh