Nauka

Njemačka vakcina može da se čuva u frižideru tri mjeseca

Njemačka biotehnološka kompanije “KjurVak” saopštila je da se njena vakcina protiv korona virusa može bezbjedno čuvati do tri mjeseca u običnom frižideru, što bi vjerovatno pomoglo da se zaobiđe velika logistička prepreka kada je u pitanju distribucija, prenosi “Foks Njuz”.

Koronavirus, vakcina - Thaildan Medical News

U saopštenju za štampu objavljenom danas, kompanija je navela da njen lijek kandidat za vakcinu na bazi mRNK, CVnCoV, ostao stabilan i u okviru definisanih specifikacija najmanje tri mjeseca kada se čuvao na pet stepeni Celzijusa i do 24 sata kao vakcina spremna za upotrebu kada se čuva na sobnoj temperaturi.

Transport i skladištenje vakcina koje zahtijevaju postavljanje ultra niskih temperatura kako bi one bile stabilne, bila je tema intenzivnih rasprava i zabrinutosti u pogledu izvodljivosti, dodatnih troškova i rasipanja“, kaže doktor Florijan fon der Mulbe iz kompanije “KjurVak” u saopštenju za novine.

On je dodao da je kompanija “veoma ohrabrena vanrednom stabilnošću našeg kandidata za vakcinu protiv kovid-19″ kada se skladišti u standardnom frižideru, kao i sa primjenom na sobnoj temperaturi“.

Ova kompatibilnost potencijalno omogućava i decentralizovano skladištenje i može da značajno olakša napore za vakcinaciju velikih razmjera tokom trenutne pandemije“, dodao je Fon der Mulbe, piše “Tanjug”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh