Nauka

Nova studija pokazala je da jedna sitnica može da napravi razliku između života i smrti: “Zbog ovoga se propušta mnogo prilika da se spase životi”

Nova studija ukazala je na to koji su pacijenti u povećanom riziku od smrtnog ishoda i pokazalo se da jedna sitnica pravi razliku između života i smrti.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Naime, nova studija pokazala je da su pacijenti inficirani korona virusom koji iskuse i najmanji pad saturacije u mnogo većem riziku od smrtnog ishoda. To je u suprotnosti sa trenutnim smjernicama Nacionalne zdravstvene službe koja pacijenta smatra u dobrom stanju ukoliko mu je nivo saturacije između 94 i 98 posto.

Ipak, istraživanje sprovedeno nad 1000 Kovid pacijenata u bolnicama pokazalo je da su čak i najblaži padovi, poput saturacije od 96 posto tijesno povezani sa velikim rizikom od smrtnog ishoda.

Naučnici tako upozoravaju NHS da trenutni sistem nije dovoljno osjetljiv i da se najvjerovatnije propušta dosta prilika da se spase ljudski životi, prenosi “Daily Mail”.

Naučnici su čak Britance posavjetovali da u kući drže oksimetar i da prate svoju saturaciju.

Čak i pacijenti sa saturacijom od 94-95 posto, koja se po trenutnim standardima smatra normalnom, imaju značajno veći mortalitet, 5.3 posto u odnosu na pacijente kojima je saturacija bila viša od 95 posto – stoji u naučnom radu.

Podsjetimo, pneumoftiziolog Tanja Radosavljević je u razgovoru za “Žena” govorila o saturaciji.

Zasićenost, odnosno saturacija kiseonika u krvi mjeri se na dva načina.

Prvi način je aparat koji se stavlja na prst i koji pokazuje zasićenost, odnosno saturaciju. Normalne vrijednosti su od 95 do 100. Drugi način je taj da se posebnom iglom i špricem uzima krv, koja se zatim ubacuje u aparat koji pokazuje acidobazni status (pH vrijednost krvi), stvarnu koncentraciju kiseonika u krvi kao i stvarnu koncentraciju ugljen-dioksida u krvi – objasnila je tad dr Tanja Radosavljević.

Pored saturacije, odnosno zasićenosti kiseonikom, još jedna vrijednost je ključna za određivanje stanja pacijenta, a to je respiracija, odnosno broj udaha i izdaha.

Normalna vrijednost respiracije je od 12 do 16 udaha i izdaha u minuti. Kod pacijenata koji imaju upalu, osim pada kiseonika, dolazi i do ubrzanja disanja, što se dešava zbog manjka plemenite disajne površine. Kod takvih slučajeva, respiracija je i preko 25, a kod nekih slučajeva može da bude čak i 30 ili 40 – objašnjava dr Tanja Radosavljević.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh