Nauka

“Pronašli smo atomsko oružje protiv Covida-19”: Kako protiče drugi krug testiranja cijele nacije u ovoj zemlji i koliko je njih do sada zaraženo od ukupne populacije

Slovačka je u subotu pokrenula drugi krug nacionalnog testiranja na korona virus, nakon što se u prvom talasu prošle semice ispostavilo da je na uzorku populacije od 3,6 miliona ljudi više od 1 posto njih zaraženo.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Bukvalno smo otkrili atomsko oružje protiv Kovida-19“, rekao je u petak novinarima premijer Igor Matovič, pohvalivši veliki odaziv svojih sugrađana.

Slovačka je za potrebe masovnog testiranja koristila antigenske testove, koji daju izrazito brze rezultate, ali se ne smatraju toliko pouzdanim kao što je to slučaj sa PCR testovima.

Proteklog vikenda u toku 3 dana ispitano je više od 3, 6 miliona ljudi, a pozitivan test imalo je njih 38.359 ili 1,06 procenata. Slovačka ima ukupno 5,4 miliona stanovnika.

Juče se nastavilo testiranje, a održava se u 45 od ukupno 79 slovačkih okruga s najvišim procentom pozitivnih slučajeva. Slovaci će moći da se testiraju na više od 2700 mjesta u zemlji od 8 do 20 sati.

Stanje s novim koronavirusom u Slovačkoj se poboljšava“, rekao je u petak ministar zdravlja Marek Krajci.

Ukupan broj zaraženih u Slovačkoj je trenutno 73.667, a do sada je od posljedica Kovida-19 tamo preminula 351 osoba.

Podvragavanje testu je na dobrovoljnoj bazi, ali s druge strane svi oni koji ne žele da učestvuju u masovnom testiranju moraju da budu u izolaciji do 14. novembra i nije im dozvoljen odlazak na posao. Ipak, mogu da idu u nabavku, kao i kod ljekara ili u zdravstvenu ustanovu, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh