Nauka

Istraživači tvrde da glavna meta Covida-19 nisu pluća, već eritrociti: Tvrde da je ovo jedini ispravan način liječenja teških slučajeva

U novoj studiji Odjeljenja za fundamentalnu medicinu Dalekoističnog saveznog univerziteta pokazalo se da je oštećenje crvenih krvnih zrnaca, odnosno eritrocita, koje se javlja uslijed virusa Kovid-19, možda zapravo odgovorno za višestruko oštećenje organa kod pacijenata s korona virusom.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Prema njihovoj studiji, objavljenoj u magazinu “Archiv EuroMedica”, svaki virus cilja određene tipove ćelija u tijelu. Primjera radi HIV pogađa ćelije imunog sistema, virus gripa utiče na pluća i grkljan, dok SARS-CoV-2 utiče na više organskih sistema, istakli su naučnici koji su sproveli novo istraživanje.

Iako je sprovedeno puno studija kako bi se procijenili efekti korona virusa na pluća, uključujući smrt plućnih ćelija i fibrozu, autori ove studije upozorili su da nije urađeno dovoljno kako bi se provjerila promjena u koncentracijama crvenih krvnih zrnaca, koji su glavna meta novog korona virusa, i efekta toga na zaražene pacijente, prenosi “First Post”.

Kako je izgledala studija?

Istraživači su pregledali plućne biopsije 11 pacijenata koji su umrli od Kovida-19 i uporedili ih s kontrolnom grupom od 14 pacijenata koji su umrli od povreda opasnih za život, a imali su od 24 do 76 godina.

Uzorci pacijenata sa Kovidom-19 pokazali su sledeće:

  • abnormalni eritrociti (sferični, nejednakog oblika ili manji ili veći od normalnog oblika i veličine) i eritrociti u obliku srpastih ćelija
  • neravnomjerna raspodjela hemoglobina (proteina koji prenosi kiseonik) u eritrocitima
  • zadebljanje spoljašnje membrane eritrocita
  • hemoliza ili razgradnja eritrocita

Stavljanje na respirator ne pomaže?

Studija je pokazala da karakteristično mjesto hemoglobina u eritrocitima pacijenata s Kovidom-19 ukazuje na nedostatak gvožđa i perniciozna anemiju (uzrokovanu manjkom vitamina B12). Smatra se da su gastrointestinalni efekti SARS-CoV-2 odgovorni za nedostatak vitamina B12.

Vrsta oštećenja eritrocita dokazuje da virus negativno utiče na proces stvaranja eritrocita, što dovodi do nedostatka gvožđa i anemije B12. Autori studije takođe su istakli kako su crvena krva zrnca glavna meta korona virusa.

Gubitak eritrocita otežava tijelu prienos kisionika u tkiva, a respirator ne pomaže jer nema dovoljno eritrocita za cirkulaciju kiseonika. Jedini način da se takvim pacijentima pomogne jeste davanje eritrocita ili B12 spolja.

Objašnjeno je zašto su pacijenti sa hipertenzijom najrizičniji

Istraživači su naglasili i da nizak nivo hemoglobina dodatno povećava rizik od oštećenja tkiva. To je zato što će u početnoj fazi bolesti nizak nivo hemoglobina dovesti do povećane proizvodnje eritropoetina, hormona koji pomaže u stvaranju eritrocita.

To bi, pak, povećalo viskoznost krvi i uticalo na mikrocirkulaciju, odnosno cirkulaciju krvi unutar malih krvnih sudova u tkivima. Ovo objašnjava zašto su pacijenti s hipertenzijom glavna rizična grupa za Kovid-19 i zašto se lijekovi na bazi eritropoetina ne mogu koristiti za liječenje anemije kod pacijenata s korona virusom, piše “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh