Nauka

Novo otkriće naučnika o koronavirusu moglo bi da promijeni sve: Koliko zaista traje imunitet

Jedna od najvećih misterija od početka pandemije jeste koliko traje imunitet nakon zaražavanja i ima li ga uopšte?

Koronavirus - Zena.blic.rs

Nauka od početka radi na odgovoru na ovo pitanje, a sada se pojavilo novo istraživanje obavljeno u saradnji britanskog ministarstva zdravlja i britanskog konzorcijuma za imunologiju (UK-CIC).

Novo istraživanje tvrdi da imunitet nakon zaražavanja traje najmanje šest mjeseci, a do tog zaključka došlo se ispitivanjima zaraženih pacijenata. Svaki pacijent, tvrde oni, imao je imune ćelije pola godine nakon zaražavanja, a sve zahvaljujući T ćelijama.

Imunitet su imali svi zaraženi – i oni sa jakom infekcijom, kao i asimptomatski pacijenti.

Profesor Paul Mos, hematolog sa Univerziteta u Birmingemu, kaže da su ovo vrlo ohrabrujuće vijesti, a to potvrđuje i profesor Brendan Vren sa londonske škole za tropske bolesti, koji smatra da je ovo ohrabrujuće otkriće i u pogledu pronalaženja efikasne vakcine.

ŠTA SU T-ĆELIJE?

T-ćelije su vrsta odbrambenih ćelija čiji je osnovni zadatak da pronađu i ubiju invazivne patogene ili inficirane ćelije. One to čine služeći se proteinima na svojoj površini, koji su u stanju da se povežu sa proteinima na površini uljeza. Svaka T-ćelija je veoma specifična – postoje bilioni mogućih verzija tih površinskih proteina koji su u stanju da prepoznaju različite mete.

Zbog toga što T-ćelije mogu da se zadrže u krvi godinama poslije infekcije, one doprinose i „dugotrajnoj memoriji” imunskog sistema i omogućuju mu da odgovori brže i efikasnije kada se izloži starom neprijatelju.

Nekoliko studija je pokazalo da ljudi inficirani Kovidom-19 uglavnom imaju T-ćelije koje mogu da targetiraju taj virus, bez obzira na to da li su dobili simptome. To je sve u okvirima poznatog.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh