Nauka

Otkriven još jedan način na koji korona ulazi u ćeliju: Naučnici ovako nešto uopšte nisu očekivali

Smatralo se da je ACE2 receptor jedini način na koji korona virus ulazi u ćelije, ali sada se zna da koristi i alternativni put.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Kovid-19 ugrozio je zdravstvene sisteme i ekonomije širom svijeta, radi se na otkrivanju vakcina i lekova protiv virusa, a da bi ti napori bili uspješni, potrebno je da se razumije mehanizam na koji korona ulazi u ljudski organizam.

Dva rada objavljena u časopisu “Science” pokazala su da je alternativni način receptor neuropilin-1 za koji su naučnici vjerovali da jedino pomaže neuronima da uspostave veze i da doprinose razvoju krvnih sudova. Ovo otkriće iznenadilo je naučnike, piše “Live science”.

Ovaj receptor zadužen je za bol, a naučnici su ustanovili da kada se virus korone “zakači” za njega, nema reakcije bola, zbog čega su zaključili da je to još jedan način na koji virus probija barijere organizma.

Korona se preko šiljastvog proteina vezuje za ljudske ćelije. Istraživači su analizirali taj protein SARS-CoV-2 virusa i uporedili ga sa ljudskim proteinima koji se vezuju na neuropilin. Utvrdili su da ima sličnosti među njima, zbog čega kažu da bi ova vrsta receptora mogla da bude presudna u zarazi koronom.

Eksperimenti su pokazali da virus SARS-CoV-2 usijpeva da zarazi manje ćelija kojima nedostaje neuropilin-1 u odnosu na ćelije koje imaju i ovaj i ACE2 receptor. Takođe, dokazalo se da je korona dospijeva do manjeg broja ćelija kada se molekulom EG00229 ili antitijelima blokira aletrantivna putanja korone.

Do zaključka da je korona ulazi i preko neuropilin-1, došli su i njemački i finski naučnici koji smatraju da je ovaj receptor ključan za infekciju.

Naučnici iz Njemačke i Finske blokirali su jedan dio neuropilina, pa su utvrdili da u tim situacijama ne dolazi do zaraze SARS-CoV-2 virusom.

Istraživači sa Tehničkog univerziteta u Minhenu stavili su čestice srebra na šiljasti protein korone. Tokom ogleda sa miševima pronašli su ove čestice u ćelijama koje imaju receptor neuropilin-1: u nosu, ali i u neuronima i krvnim sudovima u mozgu.

Baveći se ovim receptorom, naučnici su zaključili da korona koristi receptor neuropilin-1 za ulazak u ćelije u kojima nema ACE2 receptora i da zatim ublažava bol.

Cilj naučnika je da otkriju kako uopšte neuropilin-1 izaziva bol da bi saznali mehanizme blokiranja bola, a onda i blokiranja korone.

Naučnici su napomenuli da korona ulazi i preko proteina PIKFyve i CD147, ostaje da se analizira kakva je njihova funkcija u odnosu na dva pomenuta receptora, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh