Nauka

Doktorica pokazala šta se dogodi sa radom srca i kiseonikom u krvi kad nosite masku: Dobro pogledajte rezultate i dobit ćete odgovor šta je najveća opasnost

Stvar na koju ćemo morati da se naviknemo u novoj realnosti je da će zaštitne maske biti dio naše svakodnevice, sve dok se ne pronađe konačno i efikasno rješenje za koronavirus.

Doktorica Megan Hal - Screenshot

Oni koji ne nose masku jer misle da opasnost ne postoji ili traže izgovor jer “ne mogu da dišu pod maskom” treba ponovo da razmisle jer stručnjaci širom svijeta upozoravaju da je maska trenutno jedina stvar koja može da vas zaštiti.

Doktorica Megan Hal napravila je eksperiment – nosile je četiri različite maske po pet minuta i mjerila zasićenost kiseonika u krvi i rad srca, tj. puls.

“Pročitala sam nekoliko objava da ljudi ne mogu da dišu pod maskom ili da neće da je nose jer navodno pada nivo kiseonika u krvi kada je nose. Između ostalog pročitala sam da maske ne štite od virusa i da udišemo ugljen dioksid. Nisam sigurna kako su neki došli do ovog zaključka i teorije da virus probija masku, ali da se ugljen dioksid ‘zaglavio ispod maske‘. U to ime odlučila sam da napravim eksperiment.

Napravila sam četiri scenarija. Svaku masku sam nosila po pet minuta i provjeravala nivo zasićenosti kiseonika u krvi i puls. Imajte na umu, prije testa nosila sam hiruršku masku pet sati.

Rezultati:

– bez maske – nivo zasićenosti 98%, puls 64

– hirurška maska – nivo zasićenosti 98%, puls 68

– N95 maska – nivo zasićenosti 99%, puls 69

– N95 plus hiriška maska (najviše je nosi medicinsko osoblje) – nivo zasićenosti 99%, puls 69

Nema velike promjene u zasićenosti kiseonika. Možda ju je neprijatno nositi, ali možete da dišete. Kao ljekar molim vas da nosite maske zbog sebe i zbog vas. Imam dosta pacijenata koji imaju manje od dvije godine i koji su zaraženi. Ako vam glava nije pala i držite je među koljenima, onda možete da nosite masku”, napisala je Megan Hal, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh