Nauka

Japanski superkompjuter pokazao je u kojim se uslovima koronavirus najbrže širi i ovo će vas neprijatno iznenaditi: Odmah provjerite svoje stanove

Japanski superkompjuter nedavno je pokazao šta ima najveći uticaj na širenje čestica virusa, a to je ono čemu svi najviše izloženi u sezoni grijanja.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Naime, ključna je vlažnost vazduha, pri čemu je najveći rizik suh vazduh u zatvorenom prostoru u zimskim mjesecima, piše “Reuters”.

Upotreba regulatora vlažnosti vazduha može da bude od pomoći u trenutku kada se prostorije rijeđe provjetravaju, zaključak je studije koju su sproveli japanski Univerzitet Kobe i naučni centar Riken.

Naučnici su koristili superračunar Fugaku kako bi izradili modele širenja i putanje čestica nalik virusu od zaraženih osoba u različitim uslovima.

Ispostavilo je da je vlažnost vazduha ispod 30 posto rezultirala duplo većom količinom aerosola u vazduhu u poređenju sa prostorom gdje je vlažnost iznad 60 posto. Studija je pokazala i da viziri nisu efikasni jednako kao maske u spriječavanju širenja virusa aerosolima.

Takođe, utvrđeno je da je rizik od zaraze u restoranu veći ako sjedite pored zaražene osobe, a ne preko puta. Dali su i savjet da ljudi koji primjera radi pjevaju u horu treba da to rade što dalje jedni od drugih.

Superračunar Fukaku se i ranije koristio kako bi se otkrili detalji o širenju zaraze u vozu, kancelarijama i školskim učionicama. Rezultati su pokazali da otvoreni prozori u javnom prevozu povećavaju provjetravanje dva do tri puta, što značajno smanjuje koncentraciju štetnih mikroba, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh