Nauka

Korona će samu sebe da ubije? Poznati genetičar otkrio nešto sasvim novo o virusu

Kao genetičar, on je podelio svoje mišljanje o tome šta bi moglo da se dogoditi s virusom.

Koronavirus - Srbijadanas.com

Hrvatski genetičar Miroslav Radman dao je svoju prognozu o tome šta će se u narednom periodu dešavati sa korona virusom.

Hrvatski naučnik Miroslav Radman koji je ujedno i član Naučnog savjeta Vlade Hrvatske komentarisao je koronavirus i smrtnost od kovida. Takođe, Radman je kao genetičar dao svoja predviđanja o tome kako bi se virus mogao razvijati.

Jako se malo može predvidjeti s obzirom na širenje kovida. Dovoljno su ljudi pametni da ne predviđaju jer nemamo elemente predviđanja budućnosti. Najvažniji podatak je koja je posljedica tih zaraza. Većina su asimptomatski i smrtnost jako opada s vremenom, tako da ne treba paničiti. Bilo bi dobro znati zašto smrtnost opada. Ne opada samo jer se zaražavaju i mlađi ljudi, pogotovo tokom ljeta. Interesantna je opservacija da smrtnost jako opada u odnosu na februar i mart“, kazao je Radman.

Kao genetičar, on je podijelio svoje mišljanje o tome šta bi moglo da se dogoditi s virusom. Smatra da će virus izumrijeti.

I naučnici kada nemaju podatke ne mogu biti funkcionalno naučnici ako nemaju podataka. Ja kao genetičar predviđam da će virus izumrijeti akumulacijom mutacija, svojih sopstvenih grešaka u kopiranju, jer ti virusi koji imaju RNA, ne DNA kao genom mutiraju oko 100.000 puta više.

Virus će možda da izumre od genetske smrti ako akumulira toliko mutacija grešaka. I to predviđam jer nemamo podataka za budućnost koja je po definiciji nepoznata“, rekao je Miroslav Radman, piše “Srbija Danas“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh