Nauka

“Nisam vidjela pametniji virus” – Naučnica iz Njujorka objavila nova otkrića o Covidu

Naučnica o korona virusu.

Isidora Stanković - facebook

Srpska naučnica Isidora Stanković, doktorand biomedicinskih nauka koja radi i usavršava se u SAD, objavila je nalaze važnog naučnog rada koji praktično pokazuje na koji način virus Kovid 19 napada naš organizam. Iz tih nalaza, kako Stanković navodi, proizilazi nekoliko važnih zaključaka, ali dva su prleoma – biće izuzetno teško napraviti antiviralne lijekove za kovid, a da sam virus nije mogao biti napravljen u laboratoji, prenosi “Blic“.

– Kao neko ko izučava RNK, ovo je potpuno fascinatno otkriće… Nisam skoro vidjela pametniji virus – navela je na svom Fejsbuk profilu Isidora Stanković, doktorantkinje biomedicinskih nauka “Weill Cornell Medicine” u Njujorku. Ona je poručila da, nakon otkrića iz ovog naučnog rada, svi treba da se naviknemo na maske i distancu.

Kako je navela riječ je o, prema njenom mišljenju, “najznačajnijem radu koji objašnjava kako kovid 19 efektivno inficira čovjeka”. Rezultati nevjerovatni, naglasila je.

Ivana je, inače, porijeklom iz Niša, a živi i radi u Njujorku, u “Weill Cornell Medicine”, visokoj školi medicinskih nauka u ovom gradu. Kako je navela i u objavi koju ispod možete pročitati u cijelosti, bavi se izučavanjem RNK.

– Ono što je pomenuti rad otkrio, govori o tome da kovid nije “neprijatelj” koji koristi jednostavnu strategiju. Dok ostali virusi imaju jedan način na koji targetiraju stvaranje proteina, kovid ima tri načina da istovremeno uništi naše proteine”. Prognoze za pravljenje lijekova, upravo iz tog razloga, nisu nimalo optimistične.

Upravo izašao (po mom mišljenju) najznačajniji rad koji nam objašnjava kako COVID19 efektivno inficira čoveka. Rezultati…

Objavljuje Isidora StankovicČetvrtak, 8. listopada 2020.

– Upravo izašao (po mom mišljenju) najznačajniji rad koji nam objašnjava kako COVID-19 efektivno inficira čovjeka. Rezultati su neverovatni:

Primarni način kako naš imuni sistem detektuje strano tijelo su proteini interferoni. Oni, poput policajaca, nadgledaju naš organizam i kada detektuju patogen aktiviraju naše odbrambene mehanizme. Istraživanja su pokazala da najteže slučajeve korona virusa karakteriše potpuni gubitak interferona i otud nemogućnost imunog sistema da reaguje.

Proteini su osnovna jedinica naših ćelija – svi proteini u našem organizmu (pa i interferoni) nastaju od našeg RNK koji nastaje konverzijom našeg DNK. Virusi odavno napadaju naš RNK tokom infekcije na razne načine: poliovirusi spriječavaju translaciju našeg RNK u proteine, citomegalovirusi spriječavaju prenos naših proteina kroz ćelije, virus gripa (influenza) spriječava ključne modifikacije RNK. Sve ove virusne strategije su poznate i za njih postoje manje-više uspješne terapije koje targetiraju ove funkcije.

Po čemu se Kovid 19 razlikuje? Pa, za razliku od ostalih, koji imaju jedan način na koji targetiraju stvaranje proteina… Kovid ima 3 načina da istovremeno uništi naše proteine, tj. u ovom slučaju naše interferone. Ovo istraživanje s Caltech-a pokazuje da Kovid 19 spriječava sintezu interferona, policajaca našeg imunog sistema, tako što spriječava i modifikacije RNK i translaciju RNK u proteine i prenos proteina kroz ćelije istovremeno. Ovo rezultira gubitkom interferona i na kraju doprinosi tome da naš imuni sistem ne zna da je virus u organizmu i ne može da odgovori.

Šta ovo prosto znači? Laički rečeno, većina virusa targetira naš imuni sistem strategijom A, B ili C (na slici), što olakšava pravljenje terapija protiv njih – Kovid 19 koristi sve 3 strategije istovremeno, zbog čega će pravljenje antiviralnih lijekova za prevenciju infekcije biti jako otežano (skoro nemoguće?). Kao neko ko izučava RNK, ovo je potpuno fascinatno otkriće… nisam skoro vidjela pametniji virus. Ovo i apsolutno dokazuje da je virus produkt evolucije, a ne “napravljen u laboratoriji” – nikakva tehnologija za RNK modifikovanje ne bi mogla da proizvede ova 3 rezultata istovremeno”, napisala je Stanković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh