Nauka

Slučaj tri pacijenta koji je sve zbunio: “Imao je blage simptome Covida, nije imao hronične bolesti, a nakon infekcije obolio je od neizlječive bolesti”

Nekoliko naučnih studija pokazalo je da je dio pacijenata nakon blage infekcije korona virusom oboljelo od ove neizlječive bolesti, a prije toga nisu imali nikakve hronične tegobe.

Koronavirus - Zena.blic.rs

U prestižnom medicinskom časopisu The Lancent Neurology kao deo zajedničkog istraživanja tima naučnika iz Medicinskog centra Share Zedek u Jerusalimu i firme Sentojin koja je svjetski lider u ranoj dijagnozi pacijenata sa rijetkim bolestima objavljeno je da je jedan pacijent (45) nakon korona virusa obolio od Parkinsonove bolesti.

Opisali su da je pacijent po povratku iz SAD-a u Izrael primljen u bolnicu sredinom marta zbog suhog kašlja, bolova umišićima i gubitka mirisa. Test je pokazao da je pozitivan na koronu, iako nije imao temperautru niti je bilo potrebe za primanjem kiseonika. Nakon izolacije i tri dana negativnog testa uočene su sljedeće promjene:

Tokom trosedmične izolacije pacijentu se promijenio rukopis, bilo je poteškoća u govoru, pisanju poruka na telefonu, primijetio je osjećaj drhtanja u desnoj ruci. Simptomi su se nastavili i kada se vratio kući iz bolnice – opisuju ljekari.

Pacijent je na kraju završio na neurologiji u Medicinskom centru Share Zedek i to dva mjeseca otkako je bio pozitivan na koronu. Dijagnostikovana mu je Parkinsonova bolest.

Sličan slučaj zabilježen je i u Brazilu i Španiji. Naime, u brazilskoj bolnici su istraživali pacijentkinju (35) koja je imala blagu infekciju koronavirusom.

Oporavila se kroz deset dana, ali nakon toga nije mogla da pomjeri desnu ruku. Cijelo tijelo joj se usporeno kretalo, hodanje joj je bilo otežano, a promijenio joj se i ton glasa.

Naša pacijentkinja ima akinetički kruti parkinsonizam. Prije korona infekcije nije imala neuroloških problema – navode u časopisu Lancent i dodaju kako su u Brazilu pronašli još jedan slučaj parkinsonizma povezan s Kovidom, piše “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh