Nauka

IZGLEDA DA NISMO SAMI, SAMI I NIČIJI… Istraživači vjeruju da bi u Mliječnom putu moglo biti više od 30 PAMETNIH CIVILIZACIJA

Nova studija koja se bavi mogućnostima pronalaženja vanzemaljskog života procenjuje da bismo mogli da delimo galaksiju sa više od 30 inteligentnih vanzemaljskih civilizacija, piše portal “Nacionalna geografija”.

Svemir - Svet.rs

Jedno od najstarijih pitanja u istoriji ljudske misli jeste da li u našem univerzumu postoji još inteligentnih oblika života osim ljudskog.

Međutim, dobijanje dobrih procjena uvek je bilo izuzetno teško. Nova studija sa Univerziteta u Notingemu, objavljena u časopisu “Astrophisical Journal”, koristi novi pristup ovom problemu. Na osnovu pretpostavke da se inteligentni život formira na drugim planetama na sličan način kao na Zemlji, istraživači su izveli procenu broja inteligentnih civilizacija u Mlečnom putu koje bi hipotetički mogle da stupe u kontakt. Autori procenjuju da bi u našoj galaksiji moglo biti više od 30 aktivnih inteligentnih civilizacija.

U tom smislu, profesor astrofizike sa Univerziteta u Notingemu Kristofer Konselis, koji je vodio istraživanje, izjavljuje:

– Pod pretpostavkom da je potrebno pet milijardi godina da se inteligentni život formira na drugim planetama, kao što se dogodilo na Zemlji, u Mlečnom putu bi trebalo da postoji najmanje nekoliko desetina aktivnih civilizacija. I dodaje:

– Ideja je da se gleda na evoluciju, ali na kosmičkom nivou: ovu računicu nazivamo Kopernikovom astrobiološkom granicom (principom), prenosi “Blic“.

– Naša studija počinje pregledom Drejkove jednačine. Budući da je vreme potrebno za razvoj komunikativne inteligentne civilizacije na našoj planeti oko pet milijardi godina, pa otud postoji razumna verovatnoća da će se život razvijati na drugoj planeti u našoj galaksiji u slično vrijeme. Ova ideja nije potvrđena, ali vredi je istražiti, jer na Zemlji vidimo mnogo primjera konvergentne evolucije.

Istraživanja pokazuju da broj verovatnih civilizacija zavisi od toga koliko često aktivno šalju signale svog postojanja u svemir.

Da su ostale tehnološke civilizacije preživele koliko i naša – samo 100 godina od kako smo počeli da emitujemo signale u svemir – autori procenjuju da bi u Mlečnom putu moglo da se razvije 36 inteligentnih tehničkih civilizacija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh