Nauka

Doktori iz Niša tvrde: “Nema više nikakvih sumnji i nedoumica da virus korona ostavlja posljedice i na ovo čulo”

Doktori sa Klinike za uho, grlo i nos KC Niš istražuju posljedice Kovida-19, a za sada su utvrdili da se čula mirisa i ukusa nakon bolesti vraćaju u normalu sporije i ne u potpunosti, ali su ustanovili da korona negativno djeluje na još jedno čulo.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Nema više nikakvih sumnji i nedoumica da virus korona ostavlja posljedice i na sluh oboljelih. Osjećaj za miris i ukus, čiji je gubitak odmah po pojavi simptoma dijagnostikovan kod gotovo svih pacijenata obolelih od Kovida-19, vraća se mnogo sporije nego što bi se očekivalo, a u pojedinim slučajevima ne i u potpunosti“, rekao je prof. dr Dušan Milisavljević, direktor niške ORL klinike koji je sa kolegama prije 20-ak dana počeo jedinstveno istraživanje (istraživanje je usporeno zbog značajnog smanjenja broja hospitalizovanih pacijenata i osoba koje su se liječile od Kovida u posljednjih mjesec dana).

Iako naša istraživanja nisu završena, kod manjeg broja oboljelih od Kovida- 19 utvrđeno je nepobitno da dolazi do slabljenja sluha, a prethodno izgubljeno čulo mirisa i ukusa ne vraća se u potpunosti. U dosadašnjem toku istraživanja evidentirali smo slučajeve blagog i srednje teškog slabljenja sluha, i to uglavnom na visokim frekvencijama. To znači da je kod tih pacijenata, kojih, na sreću, ipak, nije mnogo, oštećen slušni živac i da oni čuju govor sem ako nisu u pitanju najviši tonovi. Isto tako evidentirali smo i slučaj dodatnog pada sluha i kod pacijenta koji je koristio slušni aparat“, objasnio je Dušan Milisavljević, direktor niške ORL klinike, piše “Politika“.

Kada su u pitanju čula ukusa i mirisa, ljekari iz Niša su rekli da su se oni vratili kod nekoliko pacijenata, ali da su poremećena ili promijenjena jer oni nisu mogli potpuno da definišu miris ili ukus.

U istraživanju je učestvovalo 75 pacijenata pozitivnih na koronu koji su bili u teškom i srednje teškom stanju, duže hospitalizovani u Kovid bolnicama Niškog kliničkog centra.

Kako je napomenuo dr Milisavljević, veliki broj pacijenata-učesnika istraživanja javio se samoinicijativno da učestvuje jer sumnjaju da im je korona poremetila sluh.

Planirali smo da ispitivanje i istraživanje obuhvati sto takvih pacijenata, od kojih je 90 posto mlađe od 65 godina, a 10 posto iznad te starosne granice koja, inače, podrazumijeva slabljenje sluha zbog godina. A naša je odluka da pacijente iz uzorka provjeravamo i mjesec dana po izliječenju, odnosno odlasku na kućni oporavak, jer bismo samo tako mogli da utvrdimo da li štetne promjene mogu da imaju trajniji karakter ili je riječ o privremenim promenama i oštećenjima. Za nas je najbitnije da smo planom istraživanja predvidjeli provjeru sluha kod pacijenata koji su lečeni u niškim kovid bolnicama, ali nismo mogli tu da stanemo“, istakao je dr Milisavljević.

Kraj istraživanja zavisit će od toka epidemije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh