Nauka

Pojavila se nova infekcija kojoj nema lijeka: Zaraza “koja jede mozak” živi u jezerima i riječnim vodama

Trenutno lijek ne postoji, primjenjuje se samo eksperimentalni medikament koji usporava propadanje moždanog tkiva.

Zaraza - Srbijadanas.com

Dvoje ljudi je umrlo, od čega jedan tinejdžer, od infekcije koja se pojavila u Americi, a izaziva je parazitska ameba “koja jede mozak”. Dječak (13) zarazio se tokom ljetnjeg kampa u Floridi, završio je na respiratoru i preminuo, a ljekari su saopštili kako ne postoji lijek za tu infekciju, piše “Srbija danas“.

Trinaestogodišnji Taner Vol bio je sa roditeljima u ljetnjem kampu na Floridi.

On se zarazio plivajući u jezeru, a nekoliko dana kasnije dobio je simptome kao što su mučnina, povraćanje, glavobolje i ukočen vrat.

Ljekari su prvo tvrdili da se prehladio, međutim, roditelji su sumnjali da je u pitanju nešto ozbiljnije, kao što je bakterijski meningitis, pa su ga odveli na specijalističke preglede.

Mališanu se stanje ubrzo pogoršalo i završio je na respiratoru. Ljekari su otkrili da je zaražen amebom koja se zove “naegleria fowleri” i saopštili im da lijek za to stanje ne postoji. Dječak je preminuo nekoliko dana kasnije.

Ova ameba živi u toplim jezerskim i riječnim vodama, najviše je ima na jugu SAD.

Ukoliko se proguta voda u kojoj ona živi, nema opasnosti, međutim, ako voda uđe kroz nos, ameba može da uđe u mozak i izazove oštećenje njegovog tkiva, zbog čega je i dobila ime “ameba koja jede mozak”.

Infekcija je gotovo u potpunosti smrtonosna, budući da je stepen preživljavanja, prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti, tek oko tri posto.

Trenutno lijek ne postoji, primjenjuje se samo eksperimentalni medikament koji usporava propadanje moždanog tkiva.

U posljednjih 10 godina, zabilježena su 34 ovakva slučaja u SAD.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh