Nauka

Odbjegla doktorica tvrdi da će iznijeti dokaze da je koronavirus kreiran od strane čovjeka

Кroz svoje medicinske i naučne kontakte, ona tvrdi da je slučajno naišla na ‘zataškavanje epskih razmjera’.

Li Meng Jan - Screenshot

Kineski virolog Li Meng Jan, koja je pobjegla iz rodne zemlje nakon što je javno rekla da je Peking prikrivao činjenicu da se koronavirus širi među ljudima, sada tvrdi da će iznijeti dokaze da je virus kreiran od strane čovjeka, piše “Daily Mail”.

Ugledna doktorica koja se specijalizovala za virologiju i imunologiju u hongkonškoj Školi javnog zdravlja, tvrdi je da je Peking dobro znao za koronavirus i prije nego što su se pojavili izvještaji o prvim slučajevima zaražavanja.

Ona je pod prijetnjama bila prinuđena da pobjegne iz Hongkonga u Ameriku, a jučer se oglasila s tajne lokacije i iznijela nove informacije.

Li Meng kaže da su izvještaji da je koronavirus nastao na pijaci u Vuhanu “dimna zavjesa” i da planira objaviti izvještaj koji, kako tvrdi, dokazuje da je virus stvorio čovjek.

– Ovaj virus nije iz prirode. Dolazi iz laboratorije u Vuhanu. Sekvenca genoma je poput otiska ljudskog prsta i na osnovu toga možete identifikovati ove stvari. Кoristit ću ove dokaze da kažem ljudima zašto je ovo došlo iz laboratorije u Кini, zašto su oni ti koji su to napravili – rekla je doktorica.

Dodaje da će svako, čak i ako nema znanje iz biologije, moći sam da pročita, provjeri, identifikuje i verifikuje njen izvještaj, prenosi “Daily Mail”.

Tvrdi da su informacije koje je prikupila prije nego što je pobjegla iz zemlje izbrisane iz vladinih baza podataka i da je njenim kolegama naređeno da “šire glasine o njoj”.

– Izbrisali su sve moje podatke, a također su rekli ljudima da šire glasine o meni, da sam lažov, da ne znam ništa… Pokušat će da kontrolišu moju porodicu i prijatelje – rekla je.

Ona je radila na prestižnom hongkonškom univerzitetu, jednom od vodećih svjetskih centara za istraživanje zaraznih bolesti i ključnom dijelu globalne epidemiološke mreže Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Li Meng kaže da je bila među prvim naučnicima koji su proučavali koronavirus, a tvrdi da je krajem decembra 2019. od njenog supervizora na univerzitetu zatraženo da istraži čudnu grupu slučajeva sličnih SARS-u koji su se pojavili u kontinentalnoj Кini.

Кroz svoje medicinske i naučne kontakte, ona tvrdi da je slučajno naišla na “zataškavanje epskih razmjera”, ali njeni dokazi o prenošenju virusa među ljudima i tvrdnje da je Peking namjerno iskrivio detalje o porijeklu virusa jednostavno su ignorisani.

Кako je broj žrtava porastao, doktorica je smatrala da ima moralnu i naučnu dužnost da uzbuni javnost, a nakon toga je pobjegla u Ameriku u strahu za svoj život.

– Bila sam doktor medicine. Radila sa gomilom vrhunskih svjetskih stručnjaka i pošto sam diplomirala u kontinentalnoj Кini, meni je dodijeljena tajna istraga o novoj upali pluća u Vuhanu. Sve što sam otkrila prijavila sam svojim nadređenima, ali pošto niko nije reagovao, nisam mogla da šutim, iako sam se plašila kineske vlade – ispričala je.

Kako kaže, ona nije bila jedini medicinski radnik koji je želio da javnosti predoči istinu o koronavirusu. Osam doktora uhapšeno je 23. januara zbog upozorenja o koronavirusu koje su dijelili na društvenim mrežama, navodeći da “šire neistine”. Zatim je jedan od uzbunjivača, dr Li Venlijang preminuo 7. februara.

Kineske vlasti su napale njen ugled i reputaciju, diskreditujući njene tvrdnje. U sklopu toga, Univerzitet Hongkonga oglasio se saopštenjem u kom se navodi da njena izjava nema veze sa ključnim činjenicama.

– Dr Jan nikada nije vršila istraživanje prenosa virusa sa čovjeka na čovjeka u periodu od decembra 2019. do januara 2020. godine. Želimo da istaknemo da je dr Jan možda preuveličala činjenice koje nemaju naučno uporište, te da su obične glasine – navodi se u saopštenju, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh