Nauka

Mogućnost koja dosada nije analizirana: Gubitak ovog čula mogao bi da bude uzrok Alchajmerove bolesti

Naučnici proučavaju teoriju o potencijalnom uzročniku Alchajmerove bolesti koji je u prethodnim studijama povezan sa jednim od 10 slučajeva ovog oboljenja.

Alzheimerova bolest - Alo.rs

Novi mogući uzrok Alchajmerove bolesti je gubitak sluha, piše “Science fokus” a naučnici sa Univerziteta Njukast u Velikoj Britaniji razvili su teoriju koja se fokusira na centre pamćenja duboko u mozgu, piše “Žena“.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Neuron”, a bavi se konceptom koji dosada nije bio proučavan.

Postoje velika očekivanja da bi studija mogla da napravi veliki pomak u liječenju i prevenciji Alchajmerove bolesti. A stručnjaci su proučavali tri načina na koji bi gubitak sluha mogao da utiče na ovo oboljenje:

  1. uobičajeni osnovni uzrok gubitka sluha i demencije;
  2. nedostatak ulaznih podataka povezanih sa zvukom što smanjuje obim mozga
  3. kognitivno oštećenje zbog kojeg ljudi angažuju više moždanih resursa kako bi nadoknadili gubitak

Rad naučnika sa Univerziteta u Njukastlu koncentrisan je na slijepoočni režanj gdje su smješteni centri za memoriju, ali istraživanje ukazuje da je ovaj dio mozga, koji je najčešće povezan sa dugotrajnom memorijom mjesta i događaja, uključen i sa kratotrajnim pamćenjem i manipulacijom informacija koje dobijamo putem sluha.

Stručnjaci analiziraju kako bi gubitak sluha mogao da pokrene proizvodnju abnormalnih proteina koji dovode do Alchajmerove bolesti. Kako je izjavio profesor Tom Grifin, to je veliki izazov, a dr Vil Sedli je dodao da je da sada treba na modelima patološkog procesa proučavati kako je aktivnost u memorijskom sistemu uzrokovana gubitkom sluha povezana sa Alchajmerovom bolesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh