Nauka

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti otkrio je najlakši način da se zarazimo virusom: “Od svih aktivnosti, ova je najrizičnija”

Naučnici kažu da nesumnjivo raste broj neoborivih dokaza da je ovo najlakši način širenja virusa.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Novi izvještaj Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) imenovao je najlakši način za širenje korona virusa i tvrde da je je to objedovanje u restoranu, posebno u zatvorenom dijelu restorana.

U istraživanju u kome je učestvovalo više od 800 odraslih zaraženih ljudi, CDC je ustanovio da je najveći broj zaraženih obedovao u restoranu u nekom trenutku dvije sedmice prije nego što su osjetili simptome.

CDC se u ovom istraživanju bavio nizom eventualno problematičnih scenarija – od odlaska u tržni centar, pa do kućnih posjeta. Međutim, kažu da je nesumnjivo najveći rizik odlazak u restoran.

Nismo uočili nikakve značajne različitosti u analizama kada smo se bavili odlaskom u tržne centre, okupljanjima koja broje manje od 10 ljudi u kući, boravkom u kancelariji ili salonu. Međutim, zaraženi su u najvećem broju neposredno pred zaražavanje jeli u restoranu.

Stručnjaci kažu i da u tome nema ničeg čudnog, jer su uslovi u restoranima, pogotovo zatvorenim, idealni za širenje virusa.

Svakako ne možete da nosite masku i jedete, sigurno ćete razgovarati sa društvom koje je za vašim stolom, vjerovatno i glasnije nego što biste inače zbog muzike, svakako će vam mjere opreza popustiti jer ne možete da se provedete sa društvom ako svakog minuta mislite na virus. Takođe, za stolom je nemoguće održavati distancu – poručuju iz CDC, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh