Nauka

Naučnici konačno objelodanili rješenje: Zbog ovoga su PCR testovi često pogrešni

Veruje da ostaci dijelova neaktivnih virusa mogu djelimično da objasne zbog čega je u Velikoj Britaniji trenutno u porastu broj zaraženih, dok broj pacijenata u bolnicama stagnira.

Koronavirus - Srbijadanas.com

Testovi na korona virus toliko su osjetljivi da mogu otkriti tragove neaktivnih virusa infekcije koja je prošla prije više sedmica, što bi moglo rezultirati lažno pozitivnim rezultatima koji uvećavaju razmjere pandemije, pokazala su istraživanja britanskih naučnika sa Oksforda, piše “Srbija Danas“.

Naučnici tog univerziteta kažu da je većina ljudi zarazna samo sedam dana, ali da testovi mogu pokazivati pozitivan rezultat i sedmicama nakon toga, što znači da bi broj trenutno zaraženih mogao biti manji nego što se smatra.

Jedan od autora studije, profesor Karl Henegan smatra da bi testovi na covid-19, umjesto rezultata “pozitivan/negativan”, morali imati prag koji neće pokazivati pozitivan rezultat ako je virus prisutan u vrlo maloj količini.

Vjeruje da ostaci dijelova neaktivnih virusa mogu djelimično da objasne zbog čega je u Velikoj Britaniji trenutno u porastu broj zaraženih, dok broj pacijenata u bolnicama stagnira.

Centar za primjenjenu medicinu Univerziteta u Oksfordu ispitao je nalaze 25 studija kojima je analizirano hoće li se uzorci virusa razviti u Petrijevoj posudi u laboratoriji.

Ova metoda “uzgoja virusa” u laboratoriji može pokazati hoće li pozitivan rezultat na testu otkriti aktivan virus, onaj koji se može umnožavati i širiti, ili samo fragmente virusa koji se ne mogu razmnožavati ni u ljudskom organizmu ni u laboratoriji.

Ovaj je problem poznat od početka izbijanja pandemije i još jednom ukazuje na to u kolikoj su mjeri podaci o covidu-19 daleko od savršenih.

PCR test uzimanja brisa standardna je dijagnostička metoda pri kojoj se koriste hemikalije uz čije se djelovanje povećava genetski materijal virusa kako bi se on mogao dalje proučavati.

Uzorak prolazi nekoliko ”ciklusa” u laboratoriji prije nego što se dobije dovoljna količina virusa za testiranje.

Broj ciklusa bi mogao biti način da se otkrije koliko virusa u sebi zapravo nosite, odnosno radi li se o sićušnim ostacima ili ne.

Kod testova koji moraju proći više ciklusa manja je vjerovatnost da će se virus reprodukovati kad se uzgaja u laboratoriji.

Kada se provodi test na korona virus, dobija se odgovor “pozitivan/negativan”. Pritom nema pokazatelja koliko je virusa u uzorku i u kolikoj je mjeri on aktivan.

I osoba koja u sebi ima veliku količinu virusa i ona kod koje su ostali samo fragmenti virusa od infekcije koja je već prošla dobit će isti – pozitivan rezultat.

Profesor Henehan, koji je opazio grešku u načinu na koji se evidentiraju smrtni slučajevi, što je navelo Institut za javno zdravstvo Engleske da poboljša sistem, kaže da dokazi upućuju na to da “zaraznost korona virusa, čini se, opada nakon otprilike sedam dana“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh