Nauka

Turska: U drevnom gradu pronađena maska stara 2.400 godina

Maska grčkog božanstva Dionisa pronađena je u Daskyleionu, u provinciji Balikesir, navode naučnici.

Zemljana maska iz perioda prije otprilike 2.400 godina pronađena je tokom iskopavanja na zapadu Turske, rekao je šef istraživanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Arheolog Kaan Iren, koji predvodi tim stručnjaka na istraživanju u antičkom gradu Daskyleion u provinciji Balikesir, za AA je rekao kako je riječ o maski grčkog božanstva Dionisa, pronađenoj na akropolisu grada, te da je ovo jedno od najzanimljivijih otkrića ove godine.

“Ovo je najvjerovatnije zavjetna maska. Dodatna istraživanja će pružiti više informacija“, rekao je Iren, profesor na Univerzitetu Sitki Kocman u Mugli.

Legenda kaže da nošenje maske izražava čast Dionisu, grčkom božanstvu, između ostalih, karnevala i maškarada, dopuštajući onom koji ga nosi da se oslobodi od tajnih čežnji i zakopanih žaljenja.

Daskyleion se nalazi na oblama jezera Manyas u distriktu Bandirma, gdje su i ranije postojala grčka naselja.

Iren je rekao i kako su ranije ove godine došli do značajnih otkrića koja se povezuju s lidijskom kuhinjom, a naučnicima daje dodatne informacije o kuhinji i ishrani ljudi prije 2.700 godina na tom prostoru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh