Nauka

Francuska vakcina protiv koronavirusa koštat će manje od 10 eura

Razlika u cijenama za nas može biti u tome što koristimo sve svoje interne resurse, vlastite istraživače, vlastite istraživačke centre, kazap je šef Olivijer Bogiljot.

Koronavirus, vakcina - Thaildan Medical News

Šef “Sanofija”, francuske multinacionalne farmaceutske kompanije sa sjedištem u Parizu, Olivijer Bogiljot (Olivier Bogillot) rekao je da će njihova buduća cjepiva protiv koronavirusa vjerojatno biti niža od 10 eura po injekciji.

Cijena nije u potpunosti postavljena… Procjenjujemo troškove proizvodnje za naredne mjesece. Bit ćemo ispod 10 eura – rekao je Bogiljot za radio “France Inter”.

Proizvođači lijekova i vladine agencije širom svijeta utrkuju se u borbi protiv pandemije i razvijaju vakcine i tretmane za COVID-19.

Kada su ga pitali o suparničkoj vakcini koju proizvodi “AstraZeneci”, za koju se očekuje da će u Evropi koštati oko 2,50 eura, Bogiljot je rekao:

Razlika u cijenama za nas može biti u tome što koristimo sve svoje interne resurse, vlastite istraživače, vlastite istraživačke centre, kazap je šef Olivijer Bogiljot.

Ranije ove sedmice “Sanofi” i britanski “GlaxoSmithKline” (GSK.L) rekli su da su započeli kliničko ispitivanje svog kandidata za cjepivo na bazi proteina i da imaju za cilj postizanje završne faze testiranja do decembra.

Ako rezultati budu konačni, “Sanofi” i “GSK” nadaju se da će vakcina biti odobrena u prvoj polovini naredne godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh