Nauka

10 mjera profesora Ivana Đikića za jesen: Ugledni profesor kaže da će jedno biti ključno kako bi se korona držala pod kontrolom

Ugledni profesor sa Univerziteta “Goethe” u Frankfurtu prof. dr Ivan Đikić izložio je na LinkedIn- u savjete za borbu sa novim izazovima koje će korona donijeti narednih mjeseci.

Ivan Đikić - N1info.com

“Kako se uspješno pripremiti za nove izazove na jesen posebno u svjetlu neočekivano visokih brojeva proširenosti virusa tokom posljednje dvije sedmice u Hrvatskoj. Zašto je došlo do velikog povećanja broja zaraženih i umrlih tokom ljeta, možemo li nešto da naučimo iz toga? Imamo li dovoljno znanja i iskustva da kontrolišemo pandemiju do pronalaska vakcine?”, počeo je svoju analizu dr Ivan Đikić, piše “Žena“.

Iako se u njoj najviše bazirao na situaciju u Hrvatskoj, određen broj njegovih savjeta mogu se primijeniti i na ostale zemlje.

“Prošle sedmice istakao sam da je situacija u Hrvatskoj ozbiljna jer imamo veoma visok prosjek zaraženih virusom i nestabilna je jer se može krenuti u oba smjera: nekontrolisanog širenja sa dugotrajnim posljedicama duboko u jesen ili možemo da pravilnim ponašanjem i odgovornošću osiguramo zdravlje, školovanje i privredu na jesen i zimu. Najvažnije je da ne plašimo i zbunjujemo javnost toplo hladnim vijestima, nego treba da građane informišemo o tačnim podacima i da budemo odgovorni za donijete odluke.

Mišljenja sam da ćemo, ukoliko se budemo na vrijeme pripremili i dosljedno pridržavali ovih osnovnih mjera moći da osiguramo zdravlje, zaštitimo socijalno ugrožene, podstaknemo privredu, održimo turizam i omogućimo neometano školovanje tokom jeseni i zime”, dodao je dr Đikić.

Profesor je zatim izložio 10 koraka koje treba preduzeti:

  1. donositi odluke na temelju tačnih naučnih podataka, koji moraju da budu kritično ocjenjeni.
  2. testirati više, brže, efikasnije i tačnije pa ciljano testirati definisane grupe. Brža testiranja su važna za ljekare opšte prakse zbog diferencijalne dijagnoze sa drugim respiratornim bolestima.
  3. donositi epidemiološke mjere na osnovu transparentnih informacija i biti odgovoran za njihovu primjenu. Dati veća ovlašćenja i odgovornost regionalnim centrima javnog zdravlja.
  4. pripremiti i bolje povezati sistem zdravstva – od ljekarskih ordinacija, centara za testiranje do bolnica.
  5. povećati brigu o oboljelima (od tumora i drugih bolesti) unutar bolničkog sistema pa osigurati njihovu pravovremenu dijagnostiku i terapiju.
  6. uvesti pravilni program vakcinisanja protiv gripa među zdravstvenim radnicima, rizičnim populacijama i drugim građanima.
  7. osigurati sigurno školovanje djece i studenata pravovremenim pripremama i preventivnim mjerama. Neophodno je uključivanje raznih struka u odluke o programu školovanja uključujući i roditelje. Pripremljenost programa koji se sada provode u školama u Njemačkoj su dobar putokaz.
  8. unaprijediti javnu komunikaciju Štaba. Jasno, iskreno i konzistentno komuniciranje odluka prema javnosti.
  9. potrebna je javna i činjenična kritičnost prema odlukama Štaba pa njihovo prihvatanje odgovornosti zbog mogućih propusta i grešaka. Za političare, kao i za naučnike, treba da važi da su kritika i samokritika vrline, a ne slabosti.
  10. obrazovanje i motivacija građana da se pridržavaju mjera: održavanje distance, nošenje maski prema preporukama, lična higijena, prijava prvih simptoma, pravovremeno testiranje, dodatna briga o bližima posebno o rizičnoj populaciji.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh