Nauka

Novi slučaj u Kini je ostavio nauku bez teksta: U napuštenom stanu pronašli su koronavirus; kako je tamo dospio

U jednom kupatilu napuštenog stana u Kini naučnici su pronašli koronavirus i došli do prijelomnog otkrića.

Koronavirus u Kini - Twitter

Stan u gradu Guangdžou u Kini koji je bio dio eksperimenta naučnika doveo je do novog otkrića. Naime, u sklopu eksperimenta naučnici su u jednoj zgradi sproveli simulaciju kako bi pratili kretanje virusa i vidjeli da li virus može da se širi i kroz cijevi. U zgradi je bilo zaraženih, a u okolnim stanovima zaraženih našli su u toaletu tragove koronavirusa. Stan je bio napušten mjesecima prije eksperimenta, a naučnici su našli tragove virusa na umivaoniku, na česmi, u tuš kabini kao i na WC šolji. Svoje otkriće naučnici su objavili u časopisu “Environment International”.

Kontaminirano kupatilo bilo je direktno iznad stana ljudi koji su sedam dana prije testiranja prijavili da su zaraženi.

To vodi u zaključak da virus može da putuje kroz cijevi, što su prije 17 godina naučnici utvrdili i prilikom SARS epidemije. Inače, naučnici su pronašli čestice virusa čak i u stanovima koji su 12 spratova udaljeni od stana zaraženih. Naučnici pretpostavljaju da su zaraženi putem stolice virus pustili u sistem cijevi i da se on tako proširio po cijeloj zgradi.

Prije 17 godina, u vrijeme velike epidemije SARS-a u Hong Kongu je 329 stanovnika jedne zgrade bilo zaraženo, a ispostavilo se da su razlog masovne zaraze bile loše cijevi.

Iako ne možemo da isključimo transmisiju putem lifta, vjerujem da su cijevi imale veći udio u ovoj epidemiji – rekao je tada zvaničnik.

Novi korona virus širi se najviše kapljično, ali naučnici su već dokazali da se može širiti i preko stolice. Dokazano je da pozitivni pacijenti virus imaju i u stolici koja se zatim dalje puštanjem vode u aerosolima širi kupatilom, piše “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh