Nauka

Bill Gates upozorio: “Dok se korona širi, ne zaboravimo na najsmrtonosniju životinju na svijetu”

Bill Gates je skrenuo pažnju da bi zbog fokurisanosti isključivo na Kovid-19, svijet mogao da zanemari drugi veliki zdravstveni problem.

Bill Gates - Targetprocess.com

U video obraćanju Bil Gejts je napomenuo da malarični komarci nisu ‘napravili predah’ zbog situacije sa pandemijom Kovida-19. Kako je napomenuo, komarci ne poštuju fizičku distancu, a ni nose maske”.

Milijarder je u vlogu poručio da se u brojnim zemljama vrhunac epidemije korona virusa vjerovatno preklapa sa vrhuncem malarije.

Tokom izbijanja ebole u Zapadnoj Africi 2014. godine endemske bolesti poput malarije, tuberkuloze i HIV-a izazvale su znatno više smrti nego ebola jer je epidemija uništila lokalne zdravstvene sisteme. Predstavnike zdravstva brine da bi isto to moglo da se dogodi sa Kovidom-19“, poručio je pa u nastavku dodao:

Nema izbora između spasavanja života od Kovida-19 i od malarije. Svijet treba da dozvoli tim zemljama da rade i jedno i drugo“.

U brojnim dijelovima Afrike korona je poremetila strategiju borbe sa malarijom, nabavku lijekova i brzih testova. Ako se problemi ne riješe, Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da bi smrtnost izazvana malarijom u afričkim zemljama južno od Sahare mogla da dostigne brojke iz 2000. godine kada je od ove bolesti umrlo 764 hiljada osoba, piše “Žena“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh