Nauka

Kardiolog upozorava na posljedice koje ostavlja Covid-19: Svi koji su preležali virus treba da urade jednu stvar

O kovidu se na početku pandemije govorilo kao o respiratornoj bolesti. Danas je jasno da je ovo sistemska bolest koja napada sve organe, ali i da i kada se izliječi ostavlja posljedice.

Medicinsko testiranje - Bljesak.info

Još od 11. marta, kada je SZO proglasila pandemiju, sve naučne studije sugerišu da bi ova zarazna bolest mogla da “regrutuje” potpuno novu grupu poslije kovid-pacijenata, a sada se u to uvjeravamo i u praksi. Ako su oštećenja pluća zbog same prirode bolesti, možda i mogla da se očekuju, veliki broj izliječenih od kovida sa ozbiljnim posljedicama na srcu iznenađuje i ljekare, piše “Žena“.

Prema nalazima najnovije studije sprovedene u Njemačkoj, kod više od tri četvrtine pacijenata koji su se nedavno oporavili od korone razvili su se trajni srčani problemi. U kojem procentu su takva oštećenja prisutna kod pacijenata u Srbiji izliječenih od kovida, pouzdano se ne zna, ali kardiolozi potvrđuju da im u ordinacije dolazi sve više takvih.

Imamo povremeno pacijente koji su bolovali od kovida u martu ili aprilu, pa su se oporavili, a sada dolaze kod nas u Kliniku zbog problema sa srcem i znacima početne srčane slabosti – kaže, za “Novosti“, profesor dr Dragan Simić, načenik u Klinici za kardiologiju KCS. – Mi ćemo te ljude dalje da pratimo, a vrijeme će pokazati da li su promjene koje nastaju zbog virusa korona privremene ili trajne.

Kada je riječ o posljedicama infekcije virusom korona na srce zasad se zna da su one najveće na srčanom mišiću.

Mnoga istraživanja su u toku, a dosad je poznato da tri četvrtine izliječenih osoba imaju određene promjene na srčanom mišiću – kaže prof. Simić. – Njemačka studija je, recimo, pokazala da je prosječna starost tih ljudi, koje su pratili dva mjeseca, 49 godina. To su zabrinjavajući nalazi.

Sve promjene u organizmu koje se dešavaju tokom ove bolesti, od povišene temperature, dehidratacije, do pada krvnog pritiska, zapravo su ozbiljan atak na srce.

Oko tri do četiri posto tih osoba dobije perikarditis, upalu srčane kese, određen broj dobije mioperikarditis (upalu srčane kese i srčanog mišića), a kod oko 22 posto se uočava stanje koje liči na koksaki miokarditis – navodi prof. Simić.

Srce trajno može da ošteti i neodležana jaka prehlada, a recimo, koksaki miokarditis, izaziva fibrozne promjene.

Srce vremenom počinje da se širi, snaga mišića opada, pacijent počne da se zamara, povremeno kašlje, malaksao je – navodi prof. Simić. – Kao i u slučaju koksaki miokarditisa, i pacijentima koji su preležali kovid savjetujemo da se pripaze. Preporuka je da se izbjegavaju veći fizički napori, čak i ako se pacijent poslije kovida odlično osjeća. Svi koji su preležali infekciju korona virusom trebalo bi da urade bar EKG.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh