Nauka

Naučnici ispitivali efikasnost čak 14 vrsti maski: Šta je ubedljivo najdjelotvornije, a šta pruža najgoru zaštitu

Naučnici sa Univerziteta Djuk u Sjevernoj Karolini analizirali su 14 vrsti maski ne bi li utvrdili koja je najefikasnija, a koja pruža najmanju zaštitu od korona na virusa.

Maske - DUKE UNIVERSITY

Na slici vidite vrste maski koje su testirane, a one su: troslojna hiruška maska, maska N95 sa ventilom za vazduh, šivena maska, dvoslojna polipropilenska maska, maska od dva sloja pamuka i jednog sloja polipropilena, jednoslona Maksima AT maska, dvoslojna pamučna maska sa naborom, dvoslojna pamučna maska bez nabora, još jedan tip dvoslojne pamučne maske sa naborom, jednoslojna pamučna maska sa naborom, dvoslojna pamučna maska sa naborima (još jedan tip), N95 bez ventila za vazduh.

Maske – DUKE UNIVERSITY

Istraživanje je pokazalo da su najefikasnije N95 maske koje spriječavaju prodor respiratornih kapljica tokom govora, piše “Miror”. Druge po efikasnosti su troslojne hiruške maske i platnene maske koje se mogu napraviti i kod kuće.

Najgoru zaštitu daje šal od fabričkog materijala koji se postavlja oko vrata i lica, slijede šivene maske i bandana.

Kako je rekao naučnik Martin Fišer, izmjeren je veći broj čestica virusa kada su se nosili šalovi od materijala nalik vuni nego u situacijama kada nije bilo ove zaštite.

Za istraživanje je korišćena crna kutija sa laserom i kamera mobilnog telefona. Učesnici studije govorili su u pravcu lasera dok bi kamera bilježila kapljice čija bi se količina mjerila računarskim algoritmom.

Fišer je napomenuo da je veoma pozitivno to što se dokazala efikasnost pamučnih maski koje ljudi mogu sami da naprave, a ukazao je i na mogućnost da proizvođači maski na jednostavan način testiraju maske prije procesa proizvodnje, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh