Nauka

Švedska strategija borbe sa koronom bio je kolektivni imunitet: Kakve rezultate je dala

Švedska je kao strategiju borbe sa korona virusom odabrala sticanje kolektivnog imuniteta. Univerzitetski koledž procijenio je kakve rezultate je dala takva taktika.

Korona virus u Švedskoj - thelocal.se

Kolektivni imunitet oslanja se na to da će od Kovida-19 oboljeti dovoljan broj ljudi koji će zatim postati imuni na ovu bolest da se zaraza više neće širiti.

Analiza Londonskog univerzitetskog koledža pokazala je da je Švedska daleka od ovog cilja, piše “Dejli mejl”.

Prema posljednjim podacima, 15 procenata stanovnika u Stokholmu oboljelo je od novog soja korona virusa. Za sticanje imuniteta krda ili kolektivnog imuniteta potrebno je da se inficira oko 60 posto populacije.

Strategija Švedske ne samo da nije ostvarila cilj već je dala i poražavajuće rezultate pa je u ovoj zemlji zabilježen daleko veći broj oboljelih i umrlih od korona virusa nego u susjednim skadinavskim zemljama koje su primjenjivale strože mjere.

Poređenja radi, do 23. juna zabilježen je 5.161 smrtni slučaj na 511 milion stanovnika u Švedskoj što je otprilike 10 puta više nego u Danskoj, koja je zabiležila 104 smrtna slučaja na milion stanovnika.

Istraživači su napomenuli da je strategija Švedske bila da se osloni na “individualnu odgovornost ljudi” kako bi umanjila širenje Kovida-19.

“Švedska odluka da proba da dostigne imunitet krda, u poređenju sa drugim nordijskim zemljama, rezultirala je znatno većim brojem infekcija i smrti po glavi stanovnika, pored dugotrajnog izbijanja zaraze”, rekao je dr Simon Klark sa Univerziteta u Londonu.

U Švedskoj je registrovano 83,455 slučajeva korona virusa, umrle su 5,774 osobe, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh