Nauka

Naučnici kažu da će ovako izgledati 2021. godina: Ako imunitet traje manje od 40 sedmica, čeka nas ovaj scenario

Sada je već jasno da korona virus neće tek tako nestati, a evo šta naučnici predviđaju, kako će izgledati godina pred nama.

Koronavirus - Unsplash.com/djurre

Juni je 2021. godine i pandemija je prisutna oko godinu i po dana. Virus se i dalje širi i tinja. Povremeni karantini su normalni. Postoji vakcina koja nudi zaštitu u trajanju od pola godine, ali međunarodni odnosi usporavaju distribuciju. Do sada je zaraženo oko 250 miliona ljudi, a umrlo 1,75 miliona.

Ovo je jedan od mogućih scenarija. Trenutno epidemiolozi širom svijeta rade na kratkoročnim i dugoročnim projekcijama budućnosti svijeta kako bi se svijet pripremio za period koji tek slijedi.

Naravno, te projekcije variraju, ali sve imaju nešto zajedničko – kovid-19 će ostati još dugo prisutan, a budućnost zavisi od dosta faktora – prije svega od toga kako će se vlade širom svijeta postaviti prema ovoj opasnosti.

– Budućnost dosta zavisi od toga kako će države pristupiti prevenciji – kaže Džozef Vu sa univerziteta Hong Kong, poručujući da je sve izvjesnije da se virus može držati pod kontrolom ako se većina pridržava pravila.

ŠTA ĆE SE DESITI U BLISKOJ BUDUĆNOSTI?
Kako pandemija nema istu jačinu u svakoj državi, to znači da će zemlje širom svijeta biti u različitim stepenima zaštite. Trenutno, recimo, Kina i Novi Zeland popuštaju mjere, dok se Evropa sprema za novi karantin a u Americi je virus van svake kontrole.

Naučnici vjeruju da Južnu Afriku pik čeka u Septembru, a već sada su bolnice prepune, što sluti na katastrofalan scenario. Naučnici kažu da je sada potpuno jasno da uz pridržavanje osnovnih mjera, što znači pranje ruku, održavanje distance i nošenje maski, prenos virusa može da se značajno uspori.

ŠTA ĆE SE DESITI NA ZIMU?
Naučnici vjeruju da će zimski vremenski uslovi ubrzati i ojačati virus. Mnogi respiratorni virusi koji uključuju i razne rodove korona virusa, jačaju zimi pa je moguće da će i SARS-CoV-2 biti takav.

– Očekujem da će novi korona virus imati teže posljedice na zimu – kaže Akiko Ivasaki, imunobiolog sa Jejla, dodajući da suh zimski vazduh dodatno doprinosi stabilnosti virusa, a respiratorni trakt mu je podložniji zbog udisanja takvog vazduha. Uz to, zimi su ljudi češće u zatvorenom, pa se virus lakše prenosi.

Naučnici kažu da je mogući scenario i da će se novi korona virus vraćati svake zime. Moguće je da će oni koji su ga jednom preležali imati malo lakše posljedice. Međutim, ono što plaši je kombinacija novog virusa sa dobro poznatim sezonskim virusima.

Da bi pandemija stala, virus mora biti potpuno eliminisan što je praktično nemoguće, ili toliko raširen da cijeli svijet ima kolektivni imunitet.

ŠTA ĆE BITI 2021. GODINE?
Sve zavisi od toga kada će stići vakcina i koliko traje imunitet. Naučnici kažu da ako imunitet, bilo od vakcine ili prirodni, traje manje od 40 sedmica, imaćemo epidemiju korona virusa svake godine. S druge strane, ako postoji imunitet, ili ukoliko se ispostavi da ako smo zaraženi bilo kojim iz porodice korona virusa stičemo imunitet i na novi korona virus, epidemija će utihnuti, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh