Nauka

Poslije “kovid nožnih prstiju”, stručnjaci upozoravaju da su i ove promjene na stopalima potencijalan pokazatelj da imate korona virus

Svrab, peckanje i pretjerana osjetljivost kože su “novi simptomi korona virusa”, upozorili su ljekari, prenosi britanski “The Sun”.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Stručnjaci ističu da su svjedoci povećanog porasta pacijenata koji su primljeni sa simptomima koji liče na arterijske bolesti, a za koje se ispostavilo da su pozitivni na Kovid-19.

Podsjetimo, periferna arterijska bolest je stanje prilikom kog sužene arterije smanjuju protok krvi do donjih ekstremiteta.

Veliki broj pacijenata sa potvrđenim korona virusom imali su takozvane “kovid nožne prste”, što je još jedan od simptoma koji su se ispoljili na koži.

Dr Lian Atkin, savjetnica u bolnici Pinderfields u Vejkfildu ističe da se dešavalo da pacijenti sa blagim simptomima korona virusa, između ostalog prijavljuju i peckanje, svrab ili netipičnu bol.

Atkin, koja je inače član Instituta za kožu i prevenciju infekcija na Univerzitetu Hul, rekla je da postoji “alarmantan porast” pacijnata koji pokazuju znake neidetinfikovanog svraba.

Podsjetimo, “kovid nožni prsti” su bili jedno od prvih dermatoloških stanja za koje je utvrđeno da imaju veze sa korona virusom, a detektovali su ga u aprilu španski zdravstveni radnici. Oni koji su razvili ovaj simptom izgledali su kao da imaju male promrzline na nožnim prstima.

Pored ovog simptoma, moguće je da osjetiti svrab, peckanje i osjetljivost na koži u blizini pogođenog područja, a dr Atkin ističe da je ovo relativno nov simptom.

“Neophodno je da kod ljekara postoji veća svijest o stopalima pacijenata i o tome da ako ista promjene boju to može da bude znak da je infekcija prisutna, čak i ako nema drugih simtpoma. Važno je da ljudi prepoznaju ove rane simptome i ako primijete bilo koji od njih, trebalo bi da se testiraju i da se pažljivo razmotri potreba da bude upućen na vaskularnu kliniku”, rekla je ona, piše “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh